Триван на Неформалном састанку министара заштите животне средине ЕУ у Софији

Триван на Неформалном састанку министара заштите животне средине ЕУ у Софији

Image-1 SOFIJAМинистар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван учествовао је на Неформалном састанку министара заштите животне средине Европске уније, који је одржан у Софији 10. и 11. априла 2018. године.  

Састанку су присуствовали министри животне средине ЕФТА земаља, земље кандидати, комесари Кармену Вела и Мигел Ариас Kањете, као и председавајући Одбора за заштиту животне средине, јавног здравља и сигурности хране Европског парламента, представници Европске агенције за заштиту животне средине (ЕЕА), Европског савета за животну средину (ЕЕБ), Европског комитета регионалних и других међународних институција.

Главне теме Неформалног састанка биле су квалитет амбијенталног ваздуха,  климатске  промене, боља  регулатива, заштитa здравља људи и животне средине и проналажење паметних решења за бољу примену законодавства ЕУ у тој области.

У обраћању учесницима пленарне сесије, министар Триван је рекао: „Усклађивање националног  законодавства  са  европским стандардима у области заштите животне средине је текући процес и приоритет за отварање Поглавља 27 у  процесу придруживања Србије Европској унији.  Размена искустава и најбоље праксе међу земљама, партнерска сарадња у разним секторима, посебно енергетском и климатском,  могла би резултирати бољим квалитетом  ваздуха, и допринети  заштити здравља људи и животне средине“.

Министар је, наводећи податке и процене Светске здравствене организације о загађењу ваздуха, као једном од десет највећих фактора ризика за здравље људи у Европи и широм света, указао на узроке лошег квалитета ваздуха у Србији, чему углавном доприносе транспортни сектор,  индустријски процеси, грејање станова путем котларница и пољопривреда. Навео је примере добре праксе и планове у будућим националним активностима, како би се смањили негативни ефекти загађења и повећао квалитет ваздуха, заштита здравља и животне средине.

„Националним акционим планом за транспорт, здравство и животну средину, предложиће се и применити мере за постизање бољег квалитета ваздуха. Ефикасна решења у постизању чистог ваздуха могу се обезбедити инвестирањем у нове системе грејања, покретањем транспортних решења у складу са одрживим развојем, и трајном кампањом за подизање свести на свим нивоима. Улагање у зелену будућност, путем промовисања нулте емисије штетних гасова, уз озелењавање и пошумљавање и еколошко окружење, наше министарство види као један од главних приоритета  “, рекао је министар Горан Триван.

Након пленарне сесије, на маргинама Неформалног састанка,   министар заштите животне средине Горан Триван  је имао састанак са државним секретаром Савезног министарства за животну средину, заштиту природе и нуклеарну безбедност СР Немачке, Јохеном Флазбартом.