Триван на Конференцији ''ЕУ и Србија – Таланоа дијалог о климатским акцијама“

Триван на Конференцији ''ЕУ и Србија – Таланоа дијалог о климатским акцијама“

20180516_142231 TALANOA KONFERENCIJAМинистарство заштите животне средине и Европска комисија организовале су данас у Београду Конференцију „ЕУ и Србија – Таланоа дијалог о климатским акцијама“ у оквиру пројекта „Техничка помоћ за имплементацију Париског споразума“, с циљем представљања искустава и знања и јачања дијалога у области климатских промена и промовисања климатских акција.

Министар заштите животне средине Горан Триван, у уводном обраћању учесницима Конференције, рекао је да је Србија међу првих десет земаља у свету препознала значај таланоа дијалога на конференцији у Бону, последњем скупу светског нивоа посвећеном климатским променама одржаном новембра прошле године, где је наша земља председавала састанком Савета за регионалну сарадњу.

Он је навео да је заштита животне средине најважније, не само наше већ и светско питање, да су климатске промене  глобални изазов који доноси озбиљне промене у свим сферама живота и рада, од промене свести, система вредности до промена у готово свим областима привреде. Триван је, указујући на озбиљност климатских промена,  које ће по процени стручњака у будућности посебно погодити наш регион и Србију, кроз поплаве и суше,  које су нам већ у ранијем периoду нанеле велике штете,  подвукао потребу  конкретне и одлучне акције. Посебно је указао на значај пошумљавања, јер су шуме плућа наше планете, а осим што пречишћавају ваздух, спречавају ерозију тла и одржавају биодиверзитет и климатске услове стабилним.

„У достизању циља здраве животне средине и одрживог развоја, озбиљан недостатак је новац, али морамо да мислимо глобално, користимо европска  и светска искуства, али и да делујемо локално, јер се до европских фондова и инвестиција долази преко пројектно–техничке документације у локалним самоуправама, предузећима и институцијама,“ нагласио је министар.

Триван је учеснике Kонференције информисао да су у Министарству заштите животне средине у току активности на анализи ставова изнетих током недавно завршене јавне расправе о Нацрту закона о климатским променама, који ће бити упућен  у скупштинску процедуру на усвајање, а којим ће Србија ускладити мере о смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште са међународним споразумима.

Поред министра Тривана, учесницима Kонференције обратитила се Елина Бардрам, шеф јединице у Генералном директорату за климатске акције Европске комисије и шеф делегације ЕУ у преговорима о климатским променама у оквиру Уједињених нација, која је указала да Србија има подршку ЕУ у борби против климатских промена и да је ово добра прилика за надоградњу сарадње Србије и Европске комисије.

Ана Вуковић из Регионалног савета за сарадњу је презентовала Студију о климатским променама у региону и резултате који се тичу Србије.

У оквиру панел дискусије на Конференцији је размoтрена примена климатског и енергетског оквира деловања ЕУ до 2030, а нарочито планови Европске уније и Србије о климатским променама, као што су Национално утврђени доприноси смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште (NDCs), који су обавезујући у складу са Споразумом из Париза.