Триван на конференцији Енергетика и климатске промене

Триван на конференцији Енергетика и климатске промене

CEDEFМинистар заштите животне средине Горан Триван је на отварању Регулативне конференције „Енергетика и климатске промене“, која се у оквиру Недеље енергије одржава у Београду, рекао да ће усвајањем Закона о климатским променама Србија почети да се мења у готово свим областима нашег живота  јер ће све секторске политике морати да се ускладе са постизањем европских  стандарда у заштити животне средине.

Триван је  упозорио  да ће наш регион бити један од најпогођенијих климатским променама које  доносе поплаве, огромне количине падавина које се не могу предивдети и суше које нису карактеристичне за наше поднебље. Истовремено је наш регион, како је рекао министар, по бидиверзитету један од најбогатијих  у свету, а питање је какав ће бити у наредним годинама ако уз акције енергетске ефикасности не предузмемо и пошумљавање.

„Србија мора да води рачуна о енергетској самосталности, која је базирана на угљу, нашем великом природном  ресурусу кога за сада  не можемо да се одрекнемо, али да решења треба тражити у примени светских  технологија, као оних  којима се из угља прави гас. Инвестирањем у нове технологије  обезбедићемо енергетску ефикасност и смањење ефеката стаклене баште и подићи квалитет животне средине“, рекао је Триван.

Обраћајући се присутнима потпредседник Скупштине Владимир Маринковић је рекао да је на путу европских интеграција важно достизање европских стандарда у области заштите животне средине од којих ће добробит имати грађани Србије.. Навео је да посланици једва чекају да Закон о климатским променама уђе у скупштинску процедуру. "Потребна нам је отворена расправа и позитивна и конструктивна критика како би свих 250 посланика схватили да је закон о климатским променама можда један од најважнијих", казао је  Маринковић.

Регионалну конференцију, по други пут у Србији организовао је Централно-европски форум за развој (ЦЕДЕФ)  у оквиру Недење енергије од 21. до 25. маја, као део иницијативе Европске комисије, а која се одржава сваке године током маја и јуна широм Европе.