Триван на Глобалном припремном састанку за Самит УН о клими у Абу Дабију

Триван на Глобалном припремном састанку за Самит УН о клими у Абу Дабију

Министар заштите животне средине учествује на дводневном Глобалном припремном састанку за Самит УН о климатским променама који  се одржава од 30. јуна до 1. јула 2019. године у Абу Дабију (УАЕ). Министар Триван је учествовао у раду пленарне сесије, говорио на округлом столу „Лидери–јачање амбиција и активности“ и имао низ билатералних сусрета.

У поздравној речи на отварању пленарне сесије, генерални секретар Уједињених нација Антонијо Гутереш рекао je да је овај састанак важан јер је потребно учинити одважније кораке због климатских промена и повећања нивоа мора због чега људи губе своје домове и свакодневно се суочавају са бројним проблемима. Он је указао да свет  нема времена за губљење јер нас до краја века очекује повећање температуре од 3 посто и поручио: „ Моја порука данас је јасна - ми смо у бици за наше животе али то је битка у којој можемо да победимо“. Домаћин скупа, министар за климатске промене и животну средину Уједињених Арапских Емирата Тани Бин Ахмед Ал Зејуди казао је да ово  није стандардни бизнис догађај, већ је прилика да министри, УН-званичници, приватни и јавни сектор уједине своје снаге и повећају амбиције у решавању изазова климатских промена. Можемо да сачувамо 7 милиона живота годишње, да створимо одрживу будућност, рекао је министар Зејуди и навео да у Абу Дабију у сарадњи са Светском здравственом организацијом покрећу нови соларни пројекат снаге 2 гига вати.

Обраћајући се учесницима округлог стола „Лидери-јачање амбиција и активности“, министар Горан Триван је рекаo да је Србија прва у региону, и међу првих десет земаља у свету, 2015. године доставила Оквирној конвенцији УН о промени климе своје Националне циљеве смањења од емисија гасова са ефектом стаклене баште од 9.8 посто до 2030. у односу на 1990. годину, и након чега је ратификовала Споразум из Париза. Министар је представио планове на ревизији и повећању амбициозности национално утврђених доприноса смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште и планове на успостављању стратешког и законодавног оквира борбе против климатских промена. Казао је да Министарство припрема Стратегију борбе против климатских промена са акционим планом као и Закон о климатским променама који је прошао јавну расправу

Овај округли сто „Лидери-јачање амбиција и активности“ представља главне циљеве УН Самита о климатским променама, што захтева усвајање специфичних политика у националном контексту сваке од земаља, укључујући декарбонизацију сектора транспорта и енергетике, постепено укидање коришћења угља, укидање субвенција за фосилна горива, изворе финансирања и накнаде за емисију угљен-диоксида и иницијатива за обнову земљишта. Ово је прилика да се чују поруке министара и лидера, њихови планови за усвајање ових политика прописаних Париским споразумом и ИПСС-ем.

На маргинама Глобалног припремног састанка, Министар Горан Триван је имао низ билатералних састанака. У разговору са домаћином скупа, министром за климатске промене и животну средину Уједињених Арапских Емирата Тани Бин Ахмед Ал Зејудијем, министар Триван је изразио задовољство билатералним односима две земље,који никад нису били бољи и који пружају широки оквир за интензивирање сарадње и у области заштите животне средине. Изразио је спремност за сарадњу и размену експерата и знања у свим областима, од заштите природе до отпадних вода, енергетске ефикасности и коришћења модерних технологија у заштити животне средине. Министар Ал Зејуди изразио је подршку УАЕ и отвореност за сарадњу и помоћ Србији у заштити животне средине

Током билатералног разговора министра Горана Тривана са министром животне средине Републике Словачке Ласлом Солимосом било је речи о успостављању сарадње на подизању капацитета МЗЖС за климатске промене и могућности потписивања меморандума о сарадњи.

Током првог званичног билатералног сусрета министра Тривана и министра екологије и природних ресурса Републике Aзербејџан Мукхтар Бабаиева размењене су информације о најважнијим проблемима у заштити животне средине, посебно у области загађења ваздуха и воде и биодиверзитета, будући да су Србија и Азербејџан земље које се суочавају са сличним изазовима у овим областима.

У билатералном разговору министра Горана Тривана са министарком заштите животне средине Арапске Републике Египат Јасмин Фоуад исказана је спремност за размену експерата и искуства између два министарства као и размене знања из области едукације о екологији. Министарка Фоуад казала је да су отпад и загађење главни проблеми са којима се суочавају и да у тим областима види простор за сарадњу са нашом земљом.  Министар Триван  рекао је  да у постројења за прераду отпадних вода треба да инвестирамо 5 миллијарди евра као и око 2 милијарде евра у решења комуналног отпада. Нагласио је важност пошумљавања у борби са климатским изазовима.

На Глобалном састанку у Абу Дабију, који је припрема за Самит УН у Њујорку воде се разговори о следећим темама: Стратегија ублажавања последица климатских промена; Друштвени и политички механизми; Омладина и мобилизација; Енергетска транзиција; Отпорност и адаптација на измењене климатске услове; Решења заснована на коришћењу зелених технологија у борби против климатских промена; Инфраструктура, градови и локална самоуправа; Извори финансирања и накнаде за емисију угљен-диоксида; као и индустрија.

Циљ састанка у Абу Дабију је да се за Самит УН о климатским променама који ће  се одржати  23. септембра 2019. Године у Њујорку представи, разјасни и истакне скуп потенцијалних иницијатива повезујући их са новим партнерима и ресурсима, да се обезбеди равнотежа по питањима који ће се разматрати на УН Самиту, како на регионалном, тако и на глобалном нивоу, као и да се обезбеди степен баланса између мера митигације и адаптације.

Састанак у Абу Дабију је први састанак на глобалном нивоу који заједно са учешћем Светске здравствене организације, поред представника у области климатских промена и животне средине, окупља мултисекторске представнике (здравство, финансије, енергетика, спољни послови, међународна сарадња) као и представнике омладине и мултинационалних компанија.