Светски дан заштите животне средине

Светски дан заштите животне средине

earth-day-2012Светски дан заштите животне средине који се обележава 05. jуна 2017. године има за циљ подизање свести о важности поштовања животне средине али и неопходности доприноса појединца. Ове године биће обележен темом „Иновација, партнерство и вредност природе“

Министарство пољопривреде и заштите животне средине, у сарадњи са Специјалним резерватом природе „Засавица”, обележиће овај дан акцијом уклањања глога са пашњака „Ваљевац”, који је највећи никад разорани степски пашњак у Србији, а који се налази у самом средишту резервата.

Заштита животне средине може да се оствари само уз међусекторску, мулти и интердисциплинарну сарадњу у овој области.  Животна средина је у свету али и у нашој земљи, под великим притиском различитих фактора угрожавања и многе биолошке врсте су угрожене у већем или мањем степену, на прагу нестајања или су чак заувек изгубљене.

Животну средину, пре свега штитимо ради здравља и напретка људи али и очувања природних вредности, што уједно и представља систем одрживог развоја, односно усклађеност економског и друштвеног развоја с једне стране и заштите животне средине с друге стране.

Светски дан заштите животне средине подсећа људе широм света да су наши лични избори они који обликују свет око нас и да наше свакодневне одлуке као потрошача, помножене са милијардама, имају огроман утицај на животну средину - неке од њих ће допринети даљем исцрпљивању природних ресурса, док ће друге помоћи да се заштитите осетљиви екосистеми