СВЕТСКИ ДАН ХЛАЂЕЊА

Bojana4

СВЕТСКИ ДАН ХЛАЂЕЊА

Светски дан хлађења - World Refrigeration Day обележава се 26. јуна, почев од 2019. године.

Bojana1

 

Република Србија је ратификацијом међународних споразума из области заштите озонског омотача преузела одређене обавезе, које успешно испуњава кроз рад Националне озонске канцеларије (Група за заштиту озонског омотача) у оквиру Одeљења за заштиту ваздуха и озонског омотача, Сектора за управљање животном средином Министарства заштите животне средине, уз подршку имплементационих агенција УНИДО-а (Организација УН за индустријски развој) и УНЕП-а (Програм УН за животну средину). Монтреалски протокол се успешно спроводи у Републици Србији, кроз бројне пројектне активности од којих посебно треба истаћи сертификацију сервисера из расхладног сектора. Сертификација сервисера се спроводи у складу са Уредбом о сертификацији лица која обављају одређене делатности у вези са супстанцама које оштећују озонски омотач и одређеним флуорованим гасовима са ефектом стаклене баште („Службени гласник РС“, број 24/16), а систем је успостављен захваљујући подршци Мултилатералног фонда за имплементацију Монтреалског протокола и имплементационе агенције УНИДО.

Bojana2Упркос тренутној ситуацији због пандемије COVID-19 и ове године поводом обележавања Светског дана хлађења, Нацинална озонска канцеларија у сарадњи са имплементационим агенцијама УНИДО и УНЕП, организовала је две радионице за сервисере расхладних и клима уређаја, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Помоћница министра у Сектору за управљање животном средином, Александра Имширагић Ђурић, отворила је радионицу, организовану 25. јуна на тему „Забрана употребе расхладног флуида R-141b за испирање расхладних система“ у циљу подсећања на све мере Монтреалског протокола које се спроводе и у нашој земљи и тиме даје допринос заштити озонског омотача. Учесници на овој радионици су препознати као корисници супстанце која оштећује озонски омотач R-141b и том приликом је указано на штетност ове супстанце, али и на алтернативне супстанце које су дозвољене за употребу и нису штетне за озонски омотач и животну средину.

Bojana3Друга радионица је одржана  28. јуна на тему „Запаљиви и природни расхладни флуиди“. На радионици су дати одговори и појашњења на питања и недоумице сервисера, а све у циљу безбедности при раду са запаљивим флуидима који се у последње време све више користе.

За оба скупа је припремљен информативни материјал: брошуре у вези са запаљивим и природним расхладним флуидима, забраном употребе супстанци које оштећују озонски омотач за испирање, флајери и снимљене презентације, који је подељен свим учесницима. Закључено је да је потребно радионице са овим темама поновити и у другим градовима како би се са проблемима и решењима упознао што већи број сервисера.