Светски дан чистог ваздуха

Светски дан чистог ваздуха

Широм света данас, 3. новембра обележава се Светски дан чистог ваздуха, као подсетник да је ваздух за нас услов живота и као упозорење на опасности услед свакодневног прекомерног емитовања штетних материја у атмосферу. Овај дан, поставља питање и на који начин можемо да се ослободимо штетних материја емитованих у атмосферу.

У свету је преко 90% популације изложено загађеном ваздуху, 9 од 10 људи удише загађен ваздух, упозоравају подаци Светске здравствене организације.

Процена  је да чак око 93% деце млађе од 15 година удише загађен ваздух. Суспендоване честице, азот-диоксид и приземни озон су загађујуће материје у ваздуху које су одговорне за већину  случајева превремених смрти.

По подацима Светске здравствене организације, око 6000 људи у Србији  годишње умре због компликација изазваних загађењем ваздуха. Према подацима Агенције за заштиту животне средине, која води национални регистар загађења, проблем са квалитетом ваздуха имају скоро све веће урбане целине у Србији.

Највећи извори загађења ваздуха у Србији су саобраћај као мобилни извор загађења, стара возила на дизел–гориво, углавном забрањена у земљама одакле долазе, лош саобраћајни проток у урбаним целинама,  кућна ложишта (мазут, угаљ), термоенергетски сектор  и индустрија. Стање ваздуха на територији целе земље додатно девастирају и све учесталији пожари изазвани паљењем стрњиша.

Министарство заштите животне средине је недавно формирало и радну групу у којој су представници министарстава, стручних и научних институција и појединаца, која се бави промишљањем мера за побољшање квалитета ваздуха.

У достизању  стратешког циља чисте и здраве животне средине, чист ваздух је у врху приоритета Министарства заштите животне средине. Заменом енергената, коришћењем обновљивих и незагађујућих извора енергије, селективним и мањим коришћењем аутомобила, гашењем индивидуалних котларница, али и пошумљавањем, учинићемо велику услугу свом здрављу и сачувати бројне животе.

Министарство позива грађане, представнике цивилног друштва, привредну, научну и стручну јавност, медије, да  се заједнички изборимо за право на чист ваздух и право на здрав живот нас и наше деце, и свих бића на нашој још увек прелепој планети.