Шведска помоћ Србији у заштити животне средине

Шведска помоћ Србији у заштити животне средине

SUSRET TRIVAN ŠVEDSKI AMBМинистар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван у разговору са амбасадором Kраљевине Шведске у Србији Јаном Лундином, изразио је задовољство и захвалност на подршци и несебичној помоћи коју Шведска свих ових година пружа Србији, посебно у области заштите животне средине.

Краљевина Шведск је један од најзначајнијих донатора програма великих инфраструктурних пројеката из области заштите животне средине у Србији, па су Министар Триван и амбасадор Лундин размотрили  досадашње пројекте и разговарали о подршци Шведске новим еколошким пројектима.

„Краљевина Шведска је за нас  један од највећих узора и водећа земља у свету по бризи за екологију, и Србији је на путу евроинтеграција драгоцено што има подршку и  подстицај Шведске, посебно у области заштите животне средине“, рекао је министар Триван.

Министар је указао да  нам је за достизање европских стандарда, значајна подрка Шведске кроз улагања и донације у пројекте за прераду отпада, отпадних вода, бољег квалитета ваздуха до стручне обуке еколошких кадрова.

Амбасадор Лундин је рекао да је екологија једно од најважнијих питања у процесу придруживања Србије Европској унији и да ће Шведска и даље пружати подршку Србији кроз донације. Он је навео да је трећина фондова које Шведска улаже у Србију пласирано у област заштите животне средине, и да та сума може кроз пројекте ићи и до 15 милијарди долара. Изразио је спремност Краљевине Шведске да подржи нове пројекте у областима које министарство одреди као приоритет. Такође, истакао је заинтересованост да се заједно МЗЖС настави сарадња на едукацији младих кадрова и подизању капацитета Министарства за заштиту животне средине и Агенције зааштиту животне средине. Амбасада Шведске и СИДА ће пружити пуну подршку у промотивним кампањама којима је циљ јачање еколошке свести у Србији.

Разговору су присуствовали и представници Шведске међународне агенција за развој (СИДА) која ће у сарадњи са секторима  МЗЖС утврдити и реализовати приоритетне пројекте подршке Шведске Србији,  у области заштите вживотне средине.