Шведска наставља да помаже Србији у процесу приступања ЕУ у области заштите животне средине

Шведска наставља да помаже Србији у процесу приступања ЕУ у области заштите животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван и амбасадор Шведске у Републици Србији Јан Лундин потписали су данас споразум којим се наставља пројекат ЕНВАП 3, и омогућава даља експертска помоћ Шведске у процесу приступања Србије Европској унији у области заштите животне средине.

Како је предвиђено потписаним споразумом, пројекат „Припреме за преговоре везано за процес приступања Србије Европској унији, Фаза 3, Програм приступања у области заштите животне средине (ENVAP3)“ биће спроведен до краја априла 2022. године, и подразумеваће праћење спровођења Преговарачке позиције, као и подршку спровођењу одређених приоритетних акција.

Министар Горан Триван упутио је захвалност Шведској и њеном амбасадору у Србији Јану Лундину на континуираној помоћи и подршци у процесу приступања Европској унији, наглашавајући да је Шведска један од главних парнера Србије у постизању европских еколошких стандарда и решавању најзначајних питања у области заштите животне средине. Указујући да су преговори за приступање Европској унији пут ка унапређењу животне средине као једног од основних предуслова здравља становништва, министар је истакао значај помоћи Шведске кроз ЕНВАП пројекат у изради Преговарачке позиције коју је Србија доставила Бриселу јануара 2020. године. Триван је додао да је у Бриселу оцењено да је Србија изразила велику повећеност, брзину у изради Преговарачке позиције и доставила квалитетан документ који је добар основ за даљи процес припрема за отварање Поглавља 27. Међутим, како је рекао министар, иако је израда Преговарачке позиције била тешка и комплексна, даље предстоји преговарање, као важнији и далеко деликатнији посао. Он је изразио очекивање да ће се имати у виду велика посвећеност Србије и њени реални капацитети, и у наставку припрема за отварање Поглавља 27-животна средина и климатске промене, доделити више прелазних периода. „Министарство више него озбиљно приступа овом задатку, јер сматрамо да је он животно важан за Србију. Та посвећеност је препозната, и зато смо добили тако добре почетне услове за преговарање, те очекујем да тај број прелазних периода буде и могућ“, истакао је министар, и закључио да ће нови период релизације програма ЕНВАП 3 на темељу дубоке и пријатељске сарадње са Шведском, помоћи да Србија буде успешна у том процесу.

Њ.Е. Јан Лундин изразио је задовољство због потписивања споразума којим се продужава ЕНВАП програм за још један период, и наставка сарадње Шведске са Србијом у области заштите животне средине. Како је нагласио, Шведска улаже два милиона евра годишње у еколошку реформу у Србији, што је чини стабилним и највећим билатералним партнером наше земље у овој области. Амбасадор је оценио да израда Преговарачке позиције Србије у области заштите животне средине и њено благовремено достављање Бриселу представља велики успех, и изразио очекивање да ће се овакав рад наставити истим темпом и убудуће.

Амбасадор је указао да ће Шведска наставити сарадњу са Србијом у овој области „јер је то у нашем интересу, интересу Србије и интересу ЕУ“, и закључио, „ако будемо радили као што смо до сада радили са Министарством, биће то успешан и радостан процес који ће донети много нових радних места“.

У наставку овог сусрета, организована је видео конференција преко друштвене мреже Инстаграм, током које су министар Горан Триван и амбасадор Јан Лундин одговарали на бројна питања у вези са заштитом животне средине. Министар и амбасадор су у отвореном и непосредном обраћању заинтересованим пратиоцима Инстаграма детаљно одговарали на питања која су се односила на квалитет ваздуха, рад малих хидроелектрана у заштићеним подручјима, пошумљавање и стање зелених површина у урбаним срединама, решавање еколошких проблема у неким локалним срединама, еколошки активизам младих, а било је и питања о шведским искуствима и поређењу квалитета животне средине у Србији и Шведској.

                                                                                                                                   

У оквиру пројекта ЕНВАП 3 који је започет 2016. године, подржана је израда Преговарачке позиције за Поглавље 27, која је почетком године успешно завршена и након усвајања на седници Владе јануара ове године, достављена Савету Европске уније на даље разматрање. У активностима које су реализоване у оквиру пројекта било је укључено више од 3.000 различитих учесника, од представника министарстава и институција, до невладиног сектора и локалних заједница. Овај комплексни документ, у чијој је изради током више од две године учествовало 28 институција и преко 150 људи, садржи стратешка документа из области кључних за квалитет и заштиту животне средине. Шведска је за протеклих 9 година у оквиру ЕНВАП пројекта уложила 4,5 милиона евра како би подржала напоре Владе Републике Србије у погледу припреме за једно од најзахтевнијих преговарачких поглавља.