Србија убрзано ради на остваривању циљева у заштити животне средине

Србија убрзано ради на остваривању циљева у заштити животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван отворио је данас 16. Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – ECOFAIR на београдском сајму, уз поруку да Србија крупним корацима корача ка успостављању еколошки одговорног друштва, са стратешким опредељењем за доследно остваривање циљева у заштити животне средине, и уз јачање свести о одговорности и доприносу сваког грађанина.

У осврту на рад на заштити животне средине у протеклих годину дана, министар је рекао да је Министарство отварало најосетљивије, али истовремено и најважније теме, како из своје надлежности, тако и из других сектора, које утичу на животну средину, као што су питања нелегалног закопавања опасног отпада, очувања река и природе, и многа друга. Настојало је да оствари разумевање са најважнијим актерима у друштву, али и разумевање најширег јавног мњења. Србија постаје све свеснија потребе за здравом животном средином, истакао је Триван.

Министарство је завршило преговарачку позицију за Поглавље 27 - животна средина и климатске промене, која се налази у процедури усаглашавања, и до краја године ће се наћи на усвајању пред Владом Републике Србије, нагласио је министар. Он је даље додао да је Министарство ове године уложило велика средства, пре свега, у израду пројектно-техничке документације за изградњу постројења за прераду отпадних вода, и постројења за прераду комуналног отпада. Кључно питање политике коју морамо да водимо у области заштите животне средине јесте изградња 359 постројења за пречишћавање отпадних вода и изградња регионалних центара за управљање комуналним отпадом, указао је, и истакао да ће садашњим и планираним улагањима у овакве пројекте, следећа година представљати прекретницу у заштити животне средине. Триван је нагласио да, од ситуације када готово да није било пројеката када су у питању системи за прераду отпадних вода, данас имамо 13 завршених, а наредне године биће завршена још 32 пројекта, који ће унапредити стање животне средине у Србији. У санирање депонија и израду потребне пројектно-техничке документације, Министарство је определило око 600 до 700 милиона динара, како би Србија била чистија, рекао је.

Иако мала земља, Србија је показала да у области заштите животне средине итекако зна шта ради, да има постављене циљеве од којих не одступа, и да ће на том путу успешно радити на остваривању напретка у складу са заштитом животне средине и природе, закључио је министар Триван.

У оквиру програма сајма, министар Триван је свечано доделио ЕКО ЗНАК за производе компанија Таркетт д.о.о из Бачке Паланке и Винербергер д.о.о. из Кањиже, које поред економских, доследно примењују еколошке принципе у свом пословању.

16. међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – ECOFAIR одржава се од 2. до 4. октобра 2019. године на београдском сајму под слоганом „Снага природе“, заједно са 15. међународним сајмом енергетике и 7. међународним сајмом паметних технологија – iSEC.