Србија у потпуности посвећена борби против климатских промена

Србија у потпуности посвећена борби против климатских промена

У оквиру Конференције држава потписница Оквирне конференције Уједињених нација о климатским променама (COP25) која се од 2. до 13. децембра 2019. године одржава у Мадриду, у раду сегмента на високом нивоу, у име Републике Србије, обратила се амбасадорка Републике Србије у Краљевини Шпанији Катарина Лалић Смајевић.

У званичном обраћању представнице наше земље, изражена је пуна посвећеност Србије остваривању циљева у борби против климатских промена, и операционализацији одредби Споразума из Париза на које су се обавезале земље потписнице, као и спремност наше земље да се укључи у регионалне и глобалне конкретне, практичне акције како би заједничким напорима утицали на смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште и ублажавање последица климатских промена.

Амбасадорка Лалић Смајевић нагласила је да је Србија нарочито заинтересована за јачање одговора на климатске промене у националним и међународним оквирима, јер Србија припада региону најпогођенијим климатским променама у свету. Она је упозорила да раст глобалне средње температуре у будућности може произвести разарајуће дејство на народ и привреду Србије, и подсетила да су од 2000. године, топлотни таласи, суше и поплаве нашу земљу коштале више од 5 милијарди евра. Најскупљи  сценарио за Србију, јесте да игнорише трошкове везане за климу у својим стратешким одлукама. Системски трошкови неспровођења било каквих акција су неколико десетина милијарди евра већи, од додатних системских трошкова за акцију у том погледу, по свим сценаријима ублажавања климатских промена, истакла је.

Амбасадорка је у својој изјави навела да ће Србија ускоро усвојити закон о климатским променама, као и Стратегију нискоугљеничног развоја са Акционим планом, са циљем успостављања система за ублажавање и прилагођавање, у складу са Споразумом из Париза и обавезама Србије као земље кандидата за чланство у ЕУ. Поред тога, како је нагласила, Србија ће извршити ревизију Национално утврђеног доприноса (NDC) који ће бити амбициознији, са циљем троструко већим од првобитног.

Амбасадорка је поручила земљама да је Србија спремна на сарадњу, на повећање амбиција у борби против климатских промена, и посвећена реализацији Споразума из Париза,  као и глобалним акцијама и напорима да очувамо Планету.