Србија може да постане центар Западног Балкана за зелену индустрију

Србија може да постане центар Западног Балкана за зелену индустрију

slikaPKSДржавна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине мр Стана Божовић учествовала је на скупу „Имате реч – будите део решења“ у Привредној комори Србије. Овај скуп представља дијалог привреде, државе и струке за област хемијске, гумарске, индустрија неметала и зелена индустрија. Поред ње учествовали су министар привреде Жељко Сертић, Ивица Радовић, саветник Мистарства пољопривреде и заштите животне средине и велики број представника рециклера. Значајно место у дијалогу заузели су проблеми заштите животне средине, јер зелена индустрија постаје све јача и код нас и свету.

Државни секретар у Министарству пољопривреде и животне средине Стана Божовић је нагласила да поглавље 27, које се односи на екологију, чини трећину предстојећих обавеза Србије у европским интеграцијама, као и да је екологија најсложеније и најскупље поглавље по питању обавеза Србије. Она је најавила да ће билатерални скрининг за ту област почети већ у новембру, да се очекује да преговори почну у 2016. години и да ће домаће законодавство бити усклађено са европским у 2018. За Владу, нема дилеме по питању испуњавања обавеза у области екологије и Србија ће све урадити у складу са европским стандардима.

„Држава се обавезала у фебруару ове године да ребалансом буџета исплати све обавезе и дуговања рециклерима по основу накнаде за управљање опасним отпадом, а до кашњења дошло због ванредних парламентарних избора, што је померило уобичајен термин“, изјавила је Божовић.

[caption id="attachment_15586" align="alignright" width="250"]Фото: ПКС Фото: Привредна комора Србије[/caption]

Према раније изнетим подацима Удружења рециклера Србије, држава рециклерима, који су прошле године прерадили 60,5 милиона килограма опасног отпада, дугује 1,5 милијарди динара.

На Скупу је најављено формирање радне групе за унапређивање положаја наше рециклажне индустрије и финансирања у тој области. Србија је позитивно оцењена у извештају Европске комисије за помаке у области животне средине, али треба још доста конкретних ствари урадити.