Србија је дом за чак 40 посто европске флоре и фауне

Србија је дом за чак 40 посто европске флоре и фауне

22. мај 2019. (Засавица) – Министар за заштиту животне средине Горан Триван је, поводом Светског Дана биодиверзитета указао на чињеницу да је очување разноврсности живог света услов и опстанка човека у будућности. То је разлог, према његовим речима, да Србија настави да чини значајне напоре у циљу заштите свог биљног и животињског света, у чему је драгоцена помоћ и подршка Европске уније.

Србија је, како је нагласио министар, посебно значајна за Европу и свет због богатства биодиверзитета. „Република Србија, иако обухвата мање од 2 посто укупне територије Европе, дом је за око 40 посто европске васкуларне флоре, 74 посто европских врста птица, преко 50 посто врста риба, 40 одсто фауне гмизаваца и водоземаца, као и 67 посто фауне сисара и чак 67 посто врста лептира“, нагласио је Триван на конференцији одржаној у Специјалном резервату природе „Засавица“.

Са свим тим богатствима, Србија спада у један од 40 најбогатијих подручја у свету када је реч о биодиверзитету. Нестајање бројних врста је глобални тренд који прогресивно расте и, као и климатске промене, резултат је неодговорног понашања човека. И поред свих напора не можемо се заваравати да је свет довољно учинио на заустављању тог тренда, рекао је министар Триван.

Потребно је да развијамо свест о значају и очувању живог света и истовремено да освајамо и примењујемо чисте технологије, указао је Триван. „У томе су нарочито значајни власници капитала, односно компанија који својим улагањем и развијањем нових технолошких решења стратешки утичу не само на развој, него и на смањење глобалног загађења.“

У борби за очување биодиверзитета значајно је и пошумљавање. „Без пошумљавања нема очувања биодиверзитета. Министарство ће наставити да подржава активности на пошумљавању и за ове акције издвојило је 41 милион динара“, указао је Триван. Он је најавио да ће Министарство наставити да ради на свим активностима на очувању живог света јер је то питање очувања будућности Србије.

Амбасадор Краљевине Шведске Јан Лундин указао је на важност отварања Поглавља 27 за све грађане Србије, и најавио наставак подршке те земље Влади Србије на усклађивању прописа и спровођењу европских стандарда на путу Србије ка ЕУ.

Иван Карић, шеф преговарачке групе 27 истакао је да је планирани рок за усвајање на Влади Србије преговарачке позиције и пратеће документације децембар 2019. године. До 2021. године потребно је усвојити још око 100 правних аката, како би транспозиција у области животне средине и климатских промена била потпуна.

„Спроводимо стандарде у животној средини због нас самих, а не само због чланства у ЕУ, и сви имамо одговорност да то урадимо најбоље што можемо“, рекао је Карић.

На обележавању су одржали презентације и Душка Димовић, из Светске организације за природу из Србије и др Ивана Живић, професор на Биолошком факултету у Београду и упознали присутне са мерама које су предложене у циљу заштите биодиверзитета.

За све додатне информације можете се обратити на емаил milun.maric@represent.rs или на број телефона 063 384 287.