Србија изабрана за потпредседника COP 26

Србија изабрана за потпредседника COP 26

Србија је изабрана за једног од потпредседника следеће Конференције Уједињених нација о промени климе COP 26 и члана Бироа Конвенције у име Источноевропске групе земаља.

Србија ће наредне године у својству потпредседника COP 26 учествовати на заседању Конференције која ће се одржати у Глазгову.

То је одлучено данас у Мадриду на крају заседања Конференције страна потписница УН конвенције о промени климе ЦОП 25, која се од 2.децембра одржавала у Мадриду.

COP 25, која jе одржаnа под мотом „Време је за акцију“ била је посвећена предузимању наредних кључних корака у борби против климатских промена, операционализацији одредби Споразума из Париза и подстицају на глобалну и националне климатске акције смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште. Конференција је завршена компромисним договором и одлагањем кључне одлуке о регулисању глобалног тржишта угљеника за идућу годину. Постигнут је споразум о кључном питању јачања глобалних обавеза за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште. Све земље ће морати да објаве нове обавезе о смањењу емисије штетних гасова до следеће Конференције COP 26, идуће године у Глазгову.