Спровођење европског процеса животне средине и здравља у Републици Србији

Спровођење европског процеса животне средине и здравља у Републици Србији

Министар заштите животне средине Горан Триван отворио је данас конференцију „Спровођење европског процеса животне средине и здравља у Републици Србији“ коју су организовали Министарство заштите животне средине и Министарство здравља у сарадњи са Европским центром за животну средину и здравље Светске здравствене организације. У раду састанка, поред представника два министарства, учествовали су представници дипломатског кора, релевантних организација и институција, међународних организација и стручњаци из ове области.

Обраћајући се скупу, министар Триван је указао да је стање животне средине значајан фактор укупног здравља становништва, и да је зато питање њене заштите једно од приоритетних друштвених питања за решавање. „Брига о животној средини је аксиом здравља. Питање квалитета ваздуха, управљања отпадом, и отпадних вода од непосредног и одлучујућег утицаја су на здравље људи. Сами смо криви за стање животне средине у Србији, вишедеценијску небригу, али и одговорни да се сада то промени и зато министарство отвара сва питања како би се решавала.“ истакао је Триван. „Здравље наше деце, здравље наших  грађана, немају алтернативу, и зато ћемо наставити да отварамо и решавамо сва кључна питања из заштите животне средине. Закопавати опасни отпад по Србији и на тај начин загађивати земљу, пијаћу воду и храну је злочин који се у Србији више не толерише” истакао је. Он је указао да се ради на изменама Закона о животној средини који ће, као и Закон о климатским променама чије се усвајање очекује до краја године,  донети пун консензус друштва да су здравље људи и здравље природе неодвојиви. Спровођење европских стандарда и регулативе у овој области, на добробит је целог друштва.

Државни секретар министарства здравља  Владимир Ђукић рекао је да здравље и животна средина би требало да буду у фокусу свих сектора друштва, а не само ресорних министарстава која имају добру сарадњу на овом пројекту који се, подржан од Светске здравствене организације, успешно реализује у Србији. Указујући да је стање животне средине једнако важно колико и најбоља медицинска технологија, Ђукић је нагласио да  „јавно  или, боље речено, народно здравље мора бити у центру нашег интересовања“.

Представници амбасада Шведске, Норвешке и Јужне Кореје нагласили су приврженост својих земаља унапређењу животне средине у циљу бољег квалитета живота грађана, изражавајући пуну подршку Србији у успостављању европских и светских стандарда у овој области, и наглашавајући вишесекторски приступ као кључни за унапређење здравља становништва очувањем животне средине.

На скупу је представљено досадашње спровођење процеса животне средине и здравља у Републици Србији, реализација Агенде Циљева одрживог развоја у нашој земљи као и спровођење Протокола о води и здрављу у Републици Србији. Такође, представљени су и конкретни подаци о утицају загађења ваздуха на здравље грађана Србије, из истраживања која су спровели национални стручњаци у сарадњи са Европским центром за животну средину и здравље Светске здравствене организације.