Смањимо емисију штетних гасова - делујмо еколошки

Смањимо емисију штетних гасова - делујмо еколошки

Министар заштите животне средине Горан Триван поводом данашње манифестације „СМАЊИМО ЕМИСИЈУ ШТЕТНИХ ГАСОВА – ДЕЛУЈМО ЕКОЛОШКИ“ позвао је грађане и институције да обрате више пажње на животну средину и да, укључивањем у еколошке иницијативе, већим активизмом и променом својих навика и понашања, допринесу њеној заштити.

Министар је на манифестацији којом су симболично обележени Европска недеља мобилности, Светски дан без аутомобила и Светска недеља зелене градње као три глобално значајна еколошка датума, указао да је један од најзначајнијих националних циљева у заштити животне средине смањење гасова са ефектом стаклене баште и постизање бољег квалитета ваздуха.

Емисија гасова стаклене баште из саобраћаја у Србији је од 2000-е године три пута повећана, због чега Србија мора кренути са озбиљним мерама како би се емисија смањила, побољшао квалитет ваздуха, и избегле грешке других земаља које су пролазиле сличним путем развоја, истакао је министар. „Највећи загађивачи ваздуха, пре свега, су термоенергетска постројења која раде на угаљ, и то свих категорија, од оних великих, државних, до оних индивидуалних. Стратегија коју разрађујемо мора да смањи ту количину загађења које се емитује“ истакао је Триван. Поред стратешких мера, значајно је да и грађани поведу рачуна о томе, од тога како троше енергију, до тога како се возе када је реч о саобраћају, додао је, указујући на велики удео мотора са унутрашњим сагоревањем у загађењу. „Ми не можемо да останемо мимо процеса све веће употребе возила која су хибридна и на електрични погон, и сада управо полако радимо на томе да то уђе у примену“, истакао је министар.

Међутим, смањење емисије штетних гасова потребно је остварити и у другим секторима, као што је грађевински, чему је била посвећена овогодишња недеља зелене градње. Како је истакао Триван, 39 посто укупних гасова са ефектом стаклене баште потиче од објеката који су енергетски неефикасни, и позвао локалне самоуправе да се поведу примером Београда и стварају услове за „зелену“ градњу.

Горан Триван је истакао да ће Министарство, Законом о климатским променама који ће се наћи у процедури до краја године, драматично и у свим секторима ограничити емисију гасова са ефектом стаклене баште, и реализовати низ акција којим ће интензивирати и убрзати пошумљавање као најефикаснији начин борбе против климатских промена и за квалитетнији ваздух. Од чвршћег утемељења екологије у Србији, бројних мера које су предузимане, или су сада у току, као што су усвајање закона о климатским променама, измене закона о буци, измене закона о управљању отпадом, Србија би требало овај круг да затвори са зеленом економијом, стварајући еколошки одговорније и свесније друштво, закључио је Триван.  "

На скупу у се, пред министра, обратили Слободан Николић, генерални секретар Српске асоцијације увозника возила и делова и Драгана Корица, извршни директор Савета Зелене градње Србије. Симболичним заливањем младице, указано је да су шуме, биодиверзитет, природа, неопходан услов здраве животне средине.

У оквиру манифестације, бројни гости, малишани хора „Чаролија“, учесници креативних радионица, бициклисти и други еколози и заштитари природе, придружили су се позиву Министарства да сви заједно смањимо емисију штетних гасова и делујемо еколошки.