Смањењем емитовања гасова са ефектом стаклене баште у борби против климатских промена

Смањењем емитовања гасова са ефектом стаклене баште у борби против климатских промена

20180416_122547Данас је у Пријепољу одржана шеста јавна расправа о Нацрту закона о климатским променама.

Скуп је, је у име организатора поздравио Драгољуб Зиндовић, председник Општине Пријепоље.

Помоћница министра за заштиту животне средине Јасмина Јовић је указала да се Србија од 2000. године до данас суочила са неколико екстремних климатских епизода које су произвеле знатне материјалне, финансијске губитке, па чак и губитке у људским животима. „Суше, поплаве, смањење шумског фонда, све су то појаве које се непосредна последица климатских промена. Активности човека као што је промена намене земљишта, лоше управљање отпадом и отпадним водама, крчење шума, доводи до значајних промена климе и повећање емисије гасова са ефектом стаклене баште. У последњих сто година повећана је средња годишња температура за један степен, онолико колико се, током историје Земље, повећавала у периоду од 2000 до 2500 година“, рекла је.

Нацрт закона о климатским променама и мере које доноси представља одговор на климатске промене и последице које изазива. Република Србија, поред прилагођавања на измењене климатске услове, преузела је и обавезу смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште, односно да до 2030. године смањи емисију гасова са ефектом стаклене баште у Србији за најмање 9,8 одсто у односу на емисију које су биле у 1990. години.

Наша привреда мора се преусмерити на технологије које емитују мање количине гасова са ефектом стаклене баште, а то ће бити уједно и услов њеног опстанка на глобалном тржишту. Модернизација произвођачке технологије, примена стандарда заштите животне средине у индустријским емисијама, императив су борбе против климатских промена, истакла је помоћница министра. Закон о климатским променама неће допринети само стварању услова за чистију и ефикаснију привреду, већ и за зравију животну средину, боље здравље и дужи животни век наших грађана.

Законом о климатским променама биће успостављен систем за мониторинг, извештавање и верификацију  података и информација од значаја за област климатских промена, а као кључног предуслова за одрживо планирање и смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште и прилагођавање на измењене климатске услове. Истовремено, усклађује домаће законодавство са правним тековима ЕУ.

Све примедбе и сугестије учесника у јавним расправама које се одржавају  широм Србије од 16. марта до 20. априла 2018, биће пажљиво размотрене и употребљене у изради коначног текста Закона.