Словачка подржава Србију на њеном путу ка успостављању европских еколошких стандарда

Словачка подржава Србију на њеном путу ка успостављању европских еколошких стандарда

1Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван примио је данас у свом кабинету амбасадора Републике Словачке у Београду Дагмару Репчекова. Разговор је био посвећен разматрању актуелних питања у заштити животне средине, и могућностима развијања сарадње две земље у овој области.

На састанку је наглашено да развијени односи две земље представљају добру основу за јачање сарадње и у области заштите животне средине. Амбасадорка Дагмар Репчекова је изразила спремност Словачке да пренесе Србији своја искуства у процесу придруживања  Европској унији, и помогне у решавању еколошких питања, нарочито у области прераде отпадних вода и управљања отпадом. „Формирање Министарства заштите животне средине у Републици Србији отворило је нове перспективе сарадње две земље по питањима екологије. Поглавље 27 ће бити једно од најтежих и најскупљих за отварање, и Словачка је спремна да пружи пуну помоћ како би Србија одговорила тешким и сложеним захтевима у процесу придруживања ЕУ“, нагласила је амбасадорка Словачке. Она је предложила одржавање стручних семинара на којима ће словачки стручњаци представити нека од најсавременијих решења у преради отпадних вода и прераде и одлагања отпада словачких компанија.

Министар Триван се захвалио на подршци коју Република Словачка пружа нашој земљи на њеном европском путу, као и праведном решавању питања Косова и Метохије. Он је изразио заинтересованост за развијање заједничке сарадње у области заштите животне средине и природе, и отвореност за све иницијативе из Словачке које ће допринети јачању јавно-приватног партнерства и реализацији пројеката на заштити животне средине у Србији. „Ваше инцијативе за сарадњу по питању пречишћавања отпадних вода и управљања отпадом код нас наизлазе на отворена врата. Могућност успостављања јавно-приватног партнерства локалних самоуправа у Србији са словачким компанијама је у обостраном интересу, али уз обавезно поштовање принципа заштите животне средине“ нагласио је министар Триван. „Отворени смо за нова знања, за најсавременија решења, јер заштита животне средине није наша будућност, она је наша садашњост,  у којој морамо одмах да деламо“, закључио је министар.