Склопљени уговори о субвенционисању заштићених природних добара од националног интереса

Склопљени уговори о субвенционисању заштићених природних добара од националног интереса

575Уредбом о распореду и коришћењу средстава за субвенционисање заштићених природних добара од националног интереса за 2014. годину, утврђени су услови и начин распореда и коришћења средстава за субвенционисање заштићених природних добара од националног интереса.

У овој години укупно је опредељено средстава субвенција у износу од 160.000.000,00 динара. Средствима су суфинансирани програми управљања 54 заштићена подручја од националног интереса, који су претходно усвојени од стране Министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања.

Програмима управљања, који су предмет уговора, планирани су радови и активности на заштити, унапређењу и развоју заштићених подручја (чување, одржавање, презентација заштићених подручја, обележавање, успостављање и одржавање шетних и бициклистичких стаза, изградња визиторских центара, мониторинг природних и створених вредности заштићених подручја).

Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања, Сектор за природне ресурсе, склопило је 7. априла 2014. године, 19 уговора о субвенционисању програма управљања заштићених подручја са управљачима, укупне вредности око 80.000.000,00 динара. Прва група уговора (15) склопљена је 24. марта 2014. године.

Помоћник министра Слободан Ердељан и државни секретар Драгана Марковић су овом приликом обавестили присутне о предстојећим плановима и активностима Министарства, а везано за заштићена подручја, као и о њиховим обавезама које произилазе из склопљених уговора.

 Како се ради о заштићеним подручјима од националног интереса, обезбеђена средства субвенција биће значајна помоћ управљачима у циљу свеукупног унапређења стања заштићених подручја, као и њихове промоције.