„Сат за нашу планету“

„Сат за нашу планету“

Министар заштите животне средине Горан Триван учествовао је данас у Београду на централној манифестацији највеће светске еколошке акције „Сат за нашу планету“. Министарство заштите животне средине и ове године подржало је ову акцију Светске организације за природу –  WWF Adria, у којој се симболичним искључивањем светла на сат времена упозорава јавност на неопходност очување Планете.

На централној манифестацији, ученици Основне школе „Дринка Павловић“ у име свих екомускетара, уручили су поруке министру заштите животне средине Горану Тривану, инспирисане нарочито проблемом пластике која загађује Планету. Наиме, ове године еколошка тема на коју се у акцији “Сат за нашу планету” нарочито скреће пажња је проблем прекомерног коришћења пластике и њеног неадекватног одлагања, због чега сваке године тоне пластике заврше у рекама, морима и океанима.

Министар Триван се захвалио деци на подсећању да Планета припада њима и будућим генерацијама, и упутио позив да сваког дана гашењем светла, штедњом енергије и воде, променом навика, сви дамо лични допринос очувању Планете.

„Пластика је један од највећих загађивача животне средине, и Србија прати Европу по питању решавања кризе пластичног отпада. Почели смо са наплаћивањем пластичних кеса и то је већ дало резултата, јер је куповина пластичних кеса смањења за око 60%. Ускоро почињемо и са активностима за смањење употребе пластичне амбалаже. Грађани би требало да знају да је рат пластици објављен“, истакао је министар заштите животне средине Горан Триван.

WWF Adria позвао је овом приликом доносиоце одлука широм света да подрже јачање постојећих иницијатива за смањење пластичног отпада, забране пластику за једнократну употребу и унапреде националне планове управљања отпадом. „Извештај WWF-a „Одговорност као решење за загађење пластиком“ показује да ће према сценарију тренутног пословања, укупне емисије CO2 у целокупном животном циклусу пластике до 2030. године порасти за 50%, првенствено због неадекватног одлагања отпада и раширене праксе његовог спаљивања” изјавила је директорка програма климатских промена у WWF Adria Душка Димовић, у акцији која се по једанаести пут одржава у Србији.