Састанак са представницима интернационалне компаније “SafBon”

Састанак са представницима интернационалне компаније “SafBon”

Министар заштите животне средине Горан Триван примио је данас у Београду  представнике интернационалне компаније „SafBon Water Technology” чије је седиште у Шангају, аустријске компаније KWI  и представнике амбасаде НР Кине.

Делегација  је том приликом  министра Тривана и његове сараднике информисала о профилу и стручним капацитетима компаније која  послује широм света, представила решења третмана отпадних вода  и исказала  заинтересованост  да најновије технологије донесу у Републику Србију, јер сматрају да наша земља представља тржиште са веома великим потенцијалом.

Представници амбасаде НР Кине су указали да Република Србија као и компанија „SafBon“ имају пуну подршку Народне Републике Кине указавши на изванредну сарадњу НР Кине и Србије у свим областима.

Министар Горан Триван је захвалио на посети и рекао да је ова компанија добродошла, посебно што иза ње стоји Кина са којом наша земља има одличне билатералне односе, а посебно економске, што нам даје сигурност да можемо добити најбоље технологије у преради отпадних вода.

„У Србију могу да уђу само чисте технологије, и наши стручњаци ће проверити сваку да ли задовољава највише стандарде заштите животне средине. У прераду отпадних вода, која је један од приоритета у заштити животне средине, требало би  да се уложи до пет милијарди евра и тај новац Србија нема. Отворени смо за сарадњу, нама је потребна финансијска подршка, а јавно-приватно партнерство је модел за који се залажем,  јер се у Београду показао као најбоље решење који би могло да се примени и у општинама широм Србије“, рекао је министар.

Триван је казао да је заштита животне средине једна од области економског развоја, која има подршку не само на државном и ентитетском нивоу, него и на нивоу општина, које су све свесније своје одговорности у овој области, посебно у преради отпадних вода, али су многе ограничене финансијским и кадровским капацитететима за издраду неопходне пројектно-техничке документације, у чему ће им Министарство пружити неопходну помоћ.

Компанија „SafBon”,навели су гости, бави се улагањем, планирањем и изградњом постројења и пружањем услуга у области енергетике и заштите животне средине са традицијом дугом 30 година. Основне области пословања обухватају прераду комуналних и индустријских вода, третман чврстог отпада а посебно је посвећена истраживању и развоју нових технологија и власник је 75 патената  у Кини.

Током разговора представили су решење третмана отпадних вода кроз примену тзв. мембранских процеса филтрације воде као што су  ултрафилтрација, третман керамиком и реверзна осмоза. У власништиву „SafBon” групе, налазе и европске компаније KWI International Environmental Treatment GmbH и ItN Nanovation AG, а „SafBon” је и највећи акционар предузећа AquaSwiss AG.