Састанак Преговарачке групе на високом нивоу

Састанак Преговарачке групе на високом нивоу

DSC_0107Састанак представника институција чланова Преговарачке групе 27 (животна средина) на високом нивоу одржан је 13. октобра 2014, поводом финалних припрема за предстојећи Билатерални Скрининг за ово преговарачко поглавље (17-21. новембар 2014).

Састанку су, поред представника релевантних институција присуствовали његова екселенција Амбасадор Краљевине Шведске, представници амбасаде и Шведске агенције за развојну помоћ (СИДА), шеф преговарачког тима, госпођа Тања Мишчевић, као и представници ЕНВАП пројекта (Подршка процесу преговора у области Поглавља 27, финанисраног од стране Краљевине Шведске). Такође, састанку су присуствовали и представници АП Војводина, ПКС и СКГО.

Циљ састанка био је представљање досадашњих активности Преговарачке групе 27, интензивирање сарадње у склопу финалних припрема за Скрининг, али и планираних активности у наредном периоду.

DSC_0081Државни секретар, Стана Божовић, у својству Председавајућег Преговарачкој групи 27, истичући комплексност овог преговарачког Поглавља, нагласила је значај подршке Краљевине Шведске у целокупном припремном процесу, који је отпочео још у 2013.години, и изразила жељу за даљим успешним наставком сарадње. Наглашено је да је реч о сложеном и захтевном поглављу које обухвата трећину правних тековина, и за које се подразумева дугорочно прилагођавање националног система, велика улагања, и преговарање транзиционих периода, услед чега је потребно да се обезбеди максимална сарадња између свих институција које су, или ће тек бити укључене у процес имплементације ЕУ прописа.

Амбасадор Краљевине Шведске захвалио је на доброј сарадњи са министарством и истакао добре резултате досадашње сарадње. Наглашена је сложеност овог Поглавља, које се све више развија, и значај система финансирања у овој области, као један од највећих изазова. Такође, наглашена је важност финансијског и стратешког планирања у овој области, као и сталног унапређења административних капацитета.

DSC_0098Шеф преговарачког тима, Тања Мишчевић констатовала је да је, будући да је реч о једној од најтежих области у процесу преговора, добра координација активности свих сектора и свих институција је од пресудног значаја. Истакнуто је да, иако Министарство пољопривреде и заштите животне средине има носећу улогу, је реч о послу целе Владе Републике Србије. Наглашавајући значај припремног процеса, и добре сарадње свих институција и актера овог процеса.

Ана Андерсон, представник Шведске Агенције за животну средину, кључног партнера Министарства у оквиру ЕНВАП пројекта, представила је најважније досадашње активности и резултате пројекта, који је пре свега усмерен на подршку припремном процесу ове Преговарачке групе. Арунас Кундротас, бивши литвански Министар и главни преговарач за Поглавље 27 Републике Литваније, у својству кључног експерта ЕНВАП пројекте, пружио је приказ најважнијих изазова овог преговарачког поглавља као и искуства Литваније и других нових држава чланица. Јована Мајкић, секретар Преговарачке групе 27, представила је досадашње активности Преговарачке групе 27 и план рада за период након билатералног Скрининга.

Закључено је да је сарадња институција на оперативном нивоу изузетно добра, и да је припремни процес у завршној фази, и да је реч о првом састанку руководећих структура институција чланова Преговарачке групе 27, који ће се у наредном периоду интензивирати, у складу са све већим захтевима процеса.