Састанак министра Тривана са Блендијем Клосијем у Тирани

Састанак министра Тривана са Блендијем Клосијем у Тирани

Министар заштите животне средине Горан Триван састао се са министром туризма и заштите животне средине Републике Албаније Блендијем Клосијем у Тирани, Албанија, где учествује на дводневној међународној конференцији „Регионална акција за климу на Западном Балкану“.

У отвореном разговору размењена су мишљења о актуелним питањима стања животне средине, као и могућностима њеног унапређивања на основу сарадње на билатералном и регионалном нивоу. Констатовано је да се две земље суочавају са сличним  проблемима у заштити животне средине и достизању неопходних стандарда у овој области, као и обострана заинтересованост да се путем регионалне сарадње и заједничким наступом код међународних фондова предузму конкретне акције на њиховом решавању.

Горан Триван је истакао да је област заштите животне средине повод и прилика за сарадњу у региону која ће показати да Србија и Албанија могу заједнички покренути и решавати значајна питања животне средине, а истовремено, представљати фактор јачања мира и стабилности у региону. Министар је, поред јачања билатералне сарадње у области заштите животне средине, нагласио значај развијања сарадње у ширим оквирима што је недавно изразила и министарска конференција  одржана децембра 2018. године у Београду. Земље у региону повезују слични проблеми нерешених питања у заштити животне средине, а пре свега недостатак финансијских средстава, што их додатно подстиче  да се повезују и заједнички наступају код међународних фондова.

Албански министар Бленди Клоси нагласио је значај постизања међусобног разумевања и заједничког наступа у обезбеђивању подршке за реализацију пројеката који ће донети напредак у области животне средине. Он је изразио велику заинтересованост за искуства Србије и стратешке планове, нарочито у области управљања отпадом и пречишћавања отпадних вода, јачања свести јавности и мотивисања јавности и доносилаца одлука о неопходности заштите животне средине.

На састанку је договорено да се у наредном периоду предузму кораци за потписивање Меморандума о разумевању  две земље у области заштите животне средине.