Састанак министра Горана Тривана и Владимира Шухе, генералног директора Заједничког истраживачког центра Европске уније

Састанак министра Горана Тривана и Владимира Шухе, генералног директора Заједничког истраживачког центра Европске уније

Министар заштите животне средине Горан Триван са својим сарадницима састао се данас са генералним директором Заједничког истраживачког центра Европске уније Владимиром Шухом. Састанак је био посвећен развијању сарадње и усвајању практичних решења за водећа питања у области заштите животне средине.

Заједнички истраживачки центар Европске уније је генерални директорат Европске комисије који пружа услуге Европској унији као целини.  Подржавајући политике ЕУ, он обезбеђује независну научну и техничку подршку Европској комисији, Европском парламенту, Савету ЕУ и државама чланицама, с крајњим циљем да се оствари сигурнија, чистија, здравија и конкурентнија Европа.

Министар Триван је на састанку истакао да Министарство заштите животне средине кроз реализацију активности настоји да прати трендове, који ће омогућити напредак у овој области. “Сарадња са научницима је од великог значаја за Министарство, које уважава свако научно мишљење представника универзитета, факултета и научних института. Екологија није сама по себи циљ, већ она мора имати корист по целокупно друштво, зато је примена стандарда ЕУ и најбољих могућих технологија важна за наш развој“, рекао је Триван.

Владимир Шуха објаснио је да Заједнички истраживачки центар Европске уније сарађује са око хиљаду јавних и приватних организација, као што су истраживачки центри, универзитети, регулаторна тела, локалне власти, удружења индустријалаца, предузећа унутар 60 „мрежа“ које подржавају његове институционалне активности. „Наш основни задатак јесте развој јединствене базе на нивоу целе ЕУ за усаглашавање система мерења, као и координације европских и глобалних истраживачких мрежа у циљу пружања помоћи земљама – кандидатима, како би развиле боље разумевање неких делова европског законодавства и капацитете за спровођење истог“, нагласио је Шуха.

На састанку је договорена подршка јачању капацитета у процесу имплементације директива ЕУ кроз професионалну, аналитичку и научну помоћ, у циљу доприноса одрживом развоју у Европи.