Сарадња у заштити животне средине Србије и Републике Српске

Сарадња у заштити животне средине Србије и Републике Српске

Министар заштите животне средине Горан Триван учествовао је данас на 9. заједничкој седници  Владе Републике Србије и Владе Републике Српске, у Требињу.

Пре самог почетка седнице одржани су састанци ресорних министара. Том приликом министар Триван разговарао је са потпредседницом Владе Републике Српске и министарком за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренком Голић о најзначајнијим питањима сарадње у области заштите животне срединe.

На самој седници договорен је наставак сарадње на реализацији Повеље „за чист Лим и Дрину“, која је резултат покренутих активности у протеклом периоду. Поменуте активности подразумевају интензивирање прекограничне сарадње релевантних општина Србије, Републике Српске и Црне Горе, односно разматрање могућности за добијање средстава приступних фондова Европске уније. Такође је договорен и наставак заједничких активности на успостављању прекограничног резервата биосфере „Доњи ток и ушће ријеке Дрине“. Ресорна министарства наставиће размену информација и искустава у области институционалног организовања и финансирања заштите животне средине.

Министар Триван и министарка Голић, у децембру прошле године у Београду, договорили  су заједничке иницијативе и акције кроз сарадњу два министарства, у циљу унапређења заштите животне средине, као и унапређења регионалне сарадње.