Сарадња Србије и Кубе у заштити животне средине

Сарадња Србије и Кубе у заштити животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са амбасадором  Републике Кубе у Београду Густавом Тристом дел Тодом o могућностима сарадње две земље у области зажтите животне средине.

У срдачном разговору је константовано да  традиционално добри пријатељски односи две земље представљају добру основу за сарадњу у области заштите животне средине.

Министар Триван је истакао да је Република Куба, нама важна пријатељска земља, са којом можемо развити сарадњу у заштити животне средине јер је та област од приоритетног значаја обема земљама, посебно када је реч о биодиверзитету.

“Србија припада једном од најзначајнијих центара биодиверзитета у Европи и важно нам је да очувамо и одрживо користимо биолошку разноврсност која је од националног значаја као и да повећамо површину и број заштићених подручја. Размена научних и стручних еколошких знања може бити драгоцена у сарадњи две земље у области заштите животне средине и природе “, рекао је Триван.

Амбасадор Густав Тристо дел Тодо указао је да је Куба искрени пријатељ Србије и да се добри билатерални односи и потенцијали две земље могу проширити  на сарадњу у области заштите животне средине за коју је Куба веома  заинтересована. Амбасадор  је упутио позив министру Тривану да посети Кубу.

Током сусрета је договорено да се у међусобној коресподенцији надлежних државних органа и министарстава припреме и уговоре оквири сарадње министарстава заштите животне средине Србије и Кубе, меморандум о сарадњи  два министарства  и  конкретан план размене стручњака и студената који се баве животном средином.

Овом приликом је изражена захвалност кубанској страни на њиховој континуираној подршци суверенитету и територијалном интегритету Републике Србије.