Сарадња Србије и Кине у заштити животне средине

Сарадња Србије и Кине у заштити животне средине

Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван и министар екологије и животне средине НР Кине Ли Ганије разговарали су о јачању билатералне сарадње изнеђу две земље у области заштите животне средине, на билатралном састанку који је организован синоћ на маргинама Министарске конференције "Задужбина будућности“, под окриљем Механизма сарадње Кине и земаља централне и источне Европе „16+1“,  која се од 19. до 21. септембра 2018. године одржава у Подгорици, у Црној  Гори.

У разговору који је протекао у пријатељској и отвореној атмосфери министри Триван и Ганије су констатовали да су изузетни односи Републике Србије и НР Кине последица одличних и блиских односа лидера две земље.

Министар Триван је истакао да Србија са пажњом прати активности НР Кине у области заштите животне средине и констатовао да је направила огроман технолошки напредак у тој области, што је поткрепио чињеницом да је животна средина у Кини препозната као једна од пет приоритетних.

Србији је важан трансфер кинеске технологије и знања, рекао је Триван указујући на значај инвестиције кинеске компаније у РТБ Бор. Заједно са кинеским колегом подвукао је спремност кинеске компаније да испоштује највише еколошке стандарде  у РТБ Бор-у.

Захвалио је на отвореној сарадњи Кине са Србијом у оквиру Механизма „16+1"и истакао  да добре и пријатељске односе треба да прате и конкретни пројекти.

Кинески министар Ли Ганије посебно је истакао важност наставка и јачања билатералне сарадње између две земље у области заштите животне средине. Он је рекао да Кина гледа на  Србију као на искреног партнера у оквиру Механизма  „16+1“.

Током овог билатералног састанка министри су разменили позиве за међусобну посету.