Сарадња Србије и Бугарске у заштити животне средине

Сарадња Србије и Бугарске у заштити животне средине

Trivan i min BugarskeМинистар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан  Триван и министар животне средине и вода Бугарске Нено Димов, чија земља тренутно председава ЕУ, на билатерном састанку одржаном данас у Софији, разговарали су о прекограничној сарадњи, искуствима Бугарске у повлачењу средстава из ЕУ фондова, и другим видовима сарадње две земње у области заштите животне средине. 

Договорено је да се у наредном периоду потпише Меморандум о разумевању у области заштитне животне средине између ресорних министарстава Србије и Бугарске.

Билатерални сусрет је организован на маргинама Неформалног састанка министара заштите животне средине Европске уније у којем је учествовао министар заштите животне средине Горан Триван а који је одржан 10. и 11. априла у Софији.

Бугарска која председава ЕУ од јануара до јуна 2018. године је на бази успостављене добре праксе организовала  Неформални састанак  министара животне средине Европске уније, коме су присуствовали министри животне средине ЕФТА земаља, земље кандидати, комесари Кармену Вела и Мигел Ариас Kањете, као и председавајући Одбора за заштиту животне средине, јавног здравља и сигурности хране Европског парламента, представници Европске агенције за заштиту животне средине (ЕЕА), Европског савета за животну средину (ЕЕБ), Европског комитета регионалних и других међународних институција.

Главне теме Неформалног састанка биле су квалитет амбијенталног ваздуха,  климатске  промене, боља  регулатива, заштитa здравља људи и животне средине и проналажење паметних решења за бољу примену законодавства ЕУ у тој области.