Санација јаловишта рудника „Столице“

Санација јаловишта рудника „Столице“

jalovinaМинистраства пољопривреде и заштите животне средине и рударства и енергетике формирала су посебан тим за праћење реализације хитних мера за санацију изливене токсичне јаловине антимона из затвореног рудника "Столице" код Крупња.

Радови на санацији јаловишта, које није у функцији од 1991. године, а које је до сад изводила компанија Фармаком, власник рудника од 2006. године, нису довољни за обезбеђење јаловишта од даљих удеса, а ни у чишћењу загађеног земљишта.

Постоји реална опасност од нових удеса уколико се не предузму хитне мере на санацији јаловишта. У оштећеном јаловишту се налази више стотина хиљада метара кубних јаловине, опасног рударског отпада са значајним концентрацијама арсена, антимона, олова, а изливеном јаловином је загађена вода и земљиште. Удес на јаловишту "Столице" је највећи удес из области заштите животне средине који је настао као последица мајских поплава.

Републичка инспекција за заштиту животне средине истакла је да је 15. маја услед огромних и дуготрајних падавина, које су за последицу произвеле клизиште брдског масива на који се наслања флотацијско јаловиште "Столице", дошло је до лома колектора, што је за последицу имало течење јаловинске масе заједно с водом. Дошло је до пуцања две бране јаловишта, а 23. маја до пуцања и треће бране и истицања више хиљада кубних метара јаловине.

Јаловина и воде из јаловишта су се излили у речицу Корениту, у месту Костајник, а која се улива у реку Јадар на око 20 километара.

pcelinjak u jalovini

До поновног пробијања бране и истицања јаловине у поток Костајник дошло је 17. јула, после обилних падавина. Јаловина је с бочне стране пробила већ оштећену брану јаловишта и излила се у поток. Загадјење водотока и приобаља јаловинским материјалом, могло се пратити километрима низводно од бране.

На иницијативу Републичке инспекције за заштиту животне средине формирана Посебна радна група за праћење активности на отклањању последица удеса на јаловишту.У тој радној групи се налазе представници надлежних инспекција Министарства пољопривреде и заштите животне средине (инспекција за заштиту животне средине и водна инспекција), Министарства рударства и енергетике (рударска инспекција), Министарства здравља (санитарна инспекција), као и представници Агенције за заштиту животне средине и Градског завода за јавно здравље Београд.

Од почетка, последице удеса прате Агенција за заштиту животне средине (анализе воде), Завод за јавно здравље (анализе земљишта) и преставници УН које су радили на припреми извештаја о процени штете.

Процењена штета на јаловишту је ушла и у званични Владин извештај коришћен и за бриселску донаторску конференцију за Србију и БиХ које су погођене поплавама.