Родна осетљивост у размени информација у току природних непогода

Родна осетљивост у размени информација у току природних непогода

Министар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић отворила је данас oкругли сто под називом „Родна осетљивост у размени информација у току природних непогода“. На отварању се обратитио и шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС у Србији Јан Лунебург.

„Република Србија има прилично добро развијен законски и институционални оквир када је родна равноправност у питању. Народна скупштина усвојила је Закон о родној равноправности, а Влада донела Стратегију и национални акциони план за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности. Влада је формирала Координационо тело за родну равноправност, као мултисекторски орган који ће координирати увођење политика родне равноправности у све области нашег друштва“, рекла је Богосављевић Бошковић.

Министар се осврнула на истраживања и истакла да је положај жена у Србији неравноправан, посебно су жене обесправљене у пољопривреди, где због традиционално постављених вредносних ставова а и улоге у породици немају равноправан приступ ресурсима, правима и информацијама.

У циљу подстицања равноправнијих односа у пољопривреди један од циљева Националне стратегије за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности је и увођење посебних подстицаја за жене у пољопривреди.

Министар је на крају закључила да је Министарство пољопривреде и заштите животне средине у планираном Конкурсу за невладине организације је предвидело као посебан циљ и постизање родне равноправности.

Међусекторски скуп је био посвећен начинима интегрисања родних питања у процес израде планова заштите и спашавања у ванредним ситуацијама и увођењу родно осетљивих измена у постојеће политике што ће омогућити адекватније реаговање мушкараца и жена на природне катастрофе проузроковане поплавама. Учесници скупа били су представници органа надлежних за ванредне ситуације и управљање водама, организација цивилног друштва и медија.