Регионални скуп „Одговор природе на смањење ризика од катастрофа“

Регионални скуп „Одговор природе на смањење ризика од катастрофа“

DSC_7311Министарство пољопривреде и заштите животне средине у сарадњи са Саветом Европе и Међународном организацијом за заштиту природе организује Регионални скуп на тему одговор природе на смањење ризика од катастрофа. У оквиру скупа државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић је са председником општине Обреновац Мирославом Чучковићем и представницима Министарства из региона обишла Обреновац.

„Прошлогодишње поплаве су нам показале да природа не познаје границе, а оно што су наши грађани у том тренутку показали да солидарни одговор такође не зна за пасош. До сада смо се углавном базирали да пратимо штету коју катастрофе доносе екосистемима, а на овој радионици доћи ћемо и до одговора, како екосистеми могу да допринесу смањењу ризика од катастрофа. Веза између животне средине и катастрофа је широко документована, али недовољно интегрисана у планове за смањење ризика од катастрофа“, рекла је државни секретар Стана Божовић.

Божовић је истакла да деградирано окружење може да изазове или погорша катастрофе, неправилним коришћењем шумских површина на косинама може изазвати још клизишта, док нечуване мочваре могу погоршати поплаве у урбаним срединама, као и да климатске промене представљају додатни фактор стреса који доприноси негативним утицајима на воде поплаве или топлотни таласи, пожари и суше.

20150929_142930„Блиске везе између животне средине и катастрофа такође представљају прилику. Одговарајући менаџмент екосистема може се искористити за смањење ризика од катастрофа и прилагођавање у вези са климатским ризицима. Здраво и добро управљање екосистемима, као што су мочваре, шуме, корални гребени може да делује као природна инфраструктура у борби против заједничких опасности“, закључила је Божовић.