Регионална депонија "Халово" уз помоћ државе

Регионална депонија "Халово" уз помоћ државе

DSC_6126Државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић изјавила је данас да ће нова регионална депонија, која ће служити за око 250.000 становника Зајечара, Мајданпека, Кладова, Бора, Неготина, Кнајжевца и Бољевца, требало би да буде завршена до 2020. године.

Она је приликом посете Зајечару подсетила да је споразум о изграњи нове депоније потписан у децембру прошле године.

„2005. године дат налог да се затвори то сметлиште, али зајечарско јавно-комунално предузеће наставило да ту одлаже отпад, што прети угрози и будућу депионију чија изградња је у плану. Потребно је да се уради Пројекат санације и рекултивације постојеће локалне депоније“, изјавила је том приликом државни секретар Божовић.

Представници министарстава упознали су се са проблемима отпадних вода. Министарство пољопривреде и заштите животне средине помоћиће у решавању проблема.

„Министарство ће подржати локалну самоуправу када је у питању решавање проблема отпадних вода. Преко развојног програма КВФ Банке очекује се да око 55 милона евра буде издвојено за пречишћавање отпадних вода у 8 општина, међу којима је и град Зајечар, за који ће бити издвојено око 14,1 милион евра“, нагласила је Божовић.

Државни секретар Божовић је скренула пажњу и да буџет локалних самоуправа за животну средину мора наменски да се користи и најавила да ће планина Ртањ до краја године ући у систем заштићених подручја, која би у Србији са садашњих 6,38 одсто територије до 2020. требало да се прошири на 12 процената.

DSC_6130Пројекат регионална депонија „Халово“, отпадне воде, заштита животне средине и обновљиви извори енергије неке су од тема састанка, на ком су представници зајечарских инспекцијских служби и директори јавних предузећа разговарали са Станом Божовић државним секретаром Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Слободаном Ердељаном, помоћником министра пољопривреде и Синишом Танацковићем, помоћником министра рударства и енергетике.