Рециклерима додељено додатних 950 милиона динара

Рециклерима додељено додатних 950 милиона динара

Министар заштите животне средине Горан Триван потписао је данас уговоре са представницима 22 оператера из рециклажне индустрије, о додели додатних подстицајних средстава за третман отпада за 2018. годину у укупном износу од 950 милиона динара.

Исплатом ових средстава додељених на основу Јавног конкурса за доделу подстицајних средстава за 2018. годину од јуна 2019, године, заједно са већ исплаћеним подстицајним средствима у овој години, оператерима постројења за поновно искоришћење, односно третман отпада, биће укупно исплаћено 3,140,000,000.00 динара за 2018. годину.

Министарство заштите животне средине направило је велики корак, и успело је да коначно оствари тај износ од преко три милијарде динара за подстицај рада оператера за искоришћење и третман отпада, нагласио је овом приликом министар Горан Триван, и додао да ће наставити са повећавањем износа подстицајних средстава за ове намене. Чиста Србија и нова радна места су наш превасходни циљ, указао је Горан Триван, и најавио да ће већ наредне године рециклерима бити обезбеђено три и по милијарде динара (3,500,000,000.00) за 2019. годину.

Рециклажна индустрија се мора подстицати да би заиста била боља, нагласио је. Поред тога што је рад оператера значајан са еколошког аспекта, овај сектор има и свој велики социјални значај, јер запошљава на стотине људи из осетљивих група. Министар је рекао да рециклери, први пут после много година наилазе на озбиљно разумевање оног што раде, али њима је, поред разумевања, потребна и помоћ. Како је нагласио Триван, „ми смо ту помоћ коначно успели да остваримо, тако што смо у расту свог буџета који није велики, прерасподелом сопствених средстава одлучили да подигнемо ниво инвестирања, а поред тога, наставићемо да стимулишемо оне који иду ка вишем степену финализације, што ће значити још нових радних места“. Најавио је да ће са повећањем издвајања средстава за рад рециклера, истовремено бити повећан испекцијски надзор, и контрола њиховог рада.

Министар је указао да је све већи финансијски подстицај рада рециклажне индустрије потврда да су оператери у третману отпада препознати као значајан субјект у стварању чисте Србије и здравије животне средине. Истовремно, представља израз опредељења да, у што је могуће већој мери, помогне рециклажној индустрији да сакупља, и даље прерађује отпад ради искоришћавање посебних токова отпада као секундарне сировине или добијене енергије, односно да подржава јачање друштвено-економског пословања у области управљања отпадом, без чега је немогуће поставити стабилне темеље развоја циркуларне економије.