Рециклерима 2.2 милијарде динара за поновну употребу и искоришћавање отпада

Рециклерима 2.2 милијарде динара за поновну употребу и искоришћавање отпада

„Један од најважнијих еколошких послова у животној средини у Србији је прикупљање, збрињавање  и прерада свих врста отпада па и опасног отпада. Верујем да је интерес Министарства заштите животне средине и ваш исти, да нам Србија буде чиста“, рекао је министар заштите животне средине Горан Триван приликом потписивања уговора са 22 фирме које су оствариле право на подстицајна средства за третман  отпада.

Подстицајна средства у укупном износу од 2.2 милијарде динара за 2018, годину биће исплаћена на основу конкурса који је расписало Министарство заштите животне средине. Рециклерима се ова средства додељују на име подстицаја за поновну употребу и искоришћавање посебних токова отпада као секундарне сировине или добијене енергије.

„Што више капацитета и пара  уложимо у овој области, добићемо више радних места и мање загађену животну средину“, рекао је  Триван и указао да ће држава  морати да ојача инспекцијску службу и повећа субвенције рециклерима.

„Ми ћемо ове године по конкурсу рециклерима доделити 2 милијарде и 200 милиона  динара, и то је готово дупло мање него што би требало да буде. Стараћемо се да се повећају издвајања за ту врсту подстицаја будући да су исплате ретроактивне“, рекао је Триван

„Еколошка битка је дуга, али победићемо све изазове да би Србија била чиста“, рекао је министар и указао да ће држава и Министарство покушати да помогне овим предузећима али да и од њих очекује да темељније раде свој  посао.

По речима Тривана потребно је направити разлику између оних који више прерађују отпад од оних који само врше претовар или превоз отпада, о чему ће се Министарство договарати са рециклерима приликом измене правилника и уредби.

Министар је рекао да  и да ће се радити и на промени динамике исплате, како би се рециклерима подстицајна средства додељивала  у пар наврата током године.