Реализација повратка белоглавог супа из Турске у Србију

Реализација повратка белоглавог супа из Турске у Србију

Заједничким напорима организација за заштиту и  очување птица из Србије и Турске, уз подршку Министарства заштите животне средине Републике Србије и Министарства пољопривреде и шумарства Турске, омогућен је повратак женке белоглавог супа (Gyps fulvus) из Турске у Србију. Ова женка белоглавог супа пронађена је изнемогла 12.12.2018. године у широј околини града Урфа на југоистоку Турске, близу границе са Сиријом, након што је напустила матичну колонију која се налази у Специјалном резервату природе „Увац“, једну од највећих гнездећих колонија ове врсте на Балкану.

Белоглави суп је крупан лешинар који насељава Пиринејско и Балканско полуострво, делове северне Африке, Малу Азију, Кавказ и југозападне делове Азије. Станарица је, али младе птице доста, и далеко лутају. Белоглави суп (Gyps fulvus) има статус строго заштићене врсте у Републици Србији и заштићен је међународним уговорима попут Конвенције о међународном промету угрожених врста дивље фауне и флоре (CITES).

Посредством турске амбасаде у Београду, авио компанија Turkish Airlines је обезбедила бесплатан транспорт белоглавог супа из Урфе до Истанбула, а затим и до Београда, где се очекује њено приспеће у петак 12. априла 2019. године.

Надлежни органи у Србији и Турској издали су CITES дозволе неопходне за извоз и увоз ове птице. Поступак повратка птице у Републици Србији води Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“. Птица ће по доласку на аеродром „Никола Тесла“ у Београду након окончања контроле на граничној испостави, бити транспортована у Специјални резерват природе „Увац“, где ће одређено време боравити у прихватној волијери ради стручног праћења и адаптације, до стицања услова за повратак птице у природу. Пуштање белоглавог супа назад у матичну колонију на Увцу ће се извршити у складу са мерама и условима заштите природе.