Расписан још један јавни конкурс за замену котларница и бољи квалитет ваздуха

Irena portretna 1.jpg

Расписан још један јавни конкурс за замену котларница и бољи квалитет ваздуха

Министарство заштите животне средине је, као једну од мера за унапређење квалитета ваздуха, расписало још један јавни конкурс у 2024. години за доделу средстава за суфинансирање реализације пројеката набавке, замене, реконструкције и санације котларница за грејање, у циљу подршке топланама и јавним установама да пређу на еколошки прихватљивије енергенте.

 

Потпредседница Владе Србије и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић наводи да је овим конкурсом, локалним самоуправама стављено на располагање још око 245 милиона динара.

„Очекујем да ће средства која смо обезбедили бити искоришћена за подршку квалитетним пројектима, који за циљ имају бољи квалитет ваздуха у локалним самоуправама. Позивам градове и општине да припремају пројекте и да конкуришу, јер је ово одлична прилика да замене старе котлове на угаљ, мазут и лож уље, новим котловима на еколошки прихватљивије енергенте. Ово је други пут ове године да расписујемо конкурс за замену котлова у јавним установама, школама, вртићима или топланама, како бисмо помогли да што више јавних установа пређе на еколошки прихватљивији енергент, рекла је Вујовић.

Рок за подношење захтева за доделу средстава је 13. септембар 2024. године а право да поднесу захтев имају јединице локалне самоуправе на територији Републике Србије.

Вујовић је истакла да Министарство заштите животне средине расписује јавне конкурсе за замену котларница од 2021. године и до сада је 75 јединица локалне самоуправе успело да кандидује квалитетне пројекте и тиме обезбеди подршку државе за њихову релизацију.

„Наставићемо да обезбеђујемо средства и у наредном периоду, јер су реализацијом оваквих пројеката дајемо важан допринос у остварењу нашег главног циља, а то је бољи квалитет ваздуха за све“, рекла је потпредседница Вујовић