Први пут усвојен важан плански документ – Програм управљања муљем у Републици Србији

Први пут усвојен важан плански документ – Програм управљања муљем у Републици Србији

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Програм управљања муљем у Републици Србији за период од 2023. до 2032. године. Циљ овог значајног планског документа који се први пут усваја у Србији, јесте успостављање безбедног, одрживог и исплативог система управљања муљем из постројења за пречишћавање комуналних отпадних вода.

Према овом документу, решавање питања управљања муљем биће у складу са принципима циркуларне економије, као и са регулативом ЕУ, а циљ је да се у дужем временском периоду осигура коришћење муља као ресурса. То је посебно важно имајући у виду да се очекује повећање количина муља на целој територији Србије.

Приступ примењен у Програму, који је припремило Министарство заштите животне средине, огледа се у формулисању краткорочних и дугорочних опција које ће допринети решавању питања поступања са муљем који настаје у процесу пречишћавања отпадних вода. Краткорочне и дугорочне мере су дефинисане имајући у виду пројекцију да ће количина муља на целој територији земље бити повећана, због планиране изградње великог броја постројења за пречишћавање комуналних отпадних вода.

Краткорочне мере предвиђене документом су: коришћење муља у пољопривредне сврхе уколико је претходно компостиран, дигестиран, односно стабилизован и уколико је садржај тешких метала итд у складу са прописима; коришћење у цементној индустрији, у термоелектранама, као и одлагање муља на индустријске депоније, депоније пепела, јаловишта и напуштене рударске објекте. Предвиђено је и одлагање муља на депоније комуналног отпада уз обезбеђивање посебних санитарних касета намењених за ову врсту отпада.

Дугорочне мере подразумевају успостављање ефикасног и дугорочно одрживог система и инфраструктуре за третман, коришћење и крајње збрињавање муља коришћењем најбољих доступних технологија и добре праксе. У том циљу, документ предвиђа дугорочни концепт регионалног управљања муљем са постројења за пречишћавање отпадних вода који обухвата изградњу регионалних центара за управљање муљем,  његово коришћење за рекултивацију девастираних локација, као и термички третман муља, сушењем муља итд.

Како би се спроводио Програм управљања муљем у Републици Србији за период од 2023. до 2032. године, припремљен је Акциони План за период од 2023. до 2027. године, којим су утврђене активности за остваривање циљева Програма. Акциони план је предвидео рокове, носиоце и партнере, као и финансијска средства и изворе финансирања за спровођење утврђених активности.

Усвајање овог планског документа је важан корак ка одрживом и одговорном управљању муљем у Републици Србији у наредној деценији.