Прва ургентна акција Српског интервентног тима за велике звери

Прва ургентна акција Српског интервентног тима за велике звери

Ursus arctos - Tara - Novembar 2014 - puštanje6. новембра ове године у Националном парку Тара на локалитету Звијезда у замку за дивокозе акцидентално се ухватило једно мече. Ловочуварска служба Националног парка је одмах обавестила национални интервентни тим за велике звери и затражила асистенцију.

Јединка је рутински успавана, морфометријски обрађена и маркирана микрочипом, а узети су и узорци крви и длаке. Мече је названо Љубица. Након завршене морфомеријске обраде и узимања узорака мече је „пробуђено” из анестезије и остављено да се и даље слободно шета шумама Националног парка Тара.

Ursus arctos - Tara - Novembar 2014 - uzorkovanje - puštanjeОво је била прва ургентна акција Српског интервентног тима за велике звери у саставу доцент др Душко Ћировић са Биолошког факултета Универзитета у Београду, музејски саветник мр Милан Пауновић из Природњачког музеја у Београду и дипломирани ветеринар Родољуб Ћирић са клинике Спина из Београда. Интервенти тим је до сада стекао богато искуство у седирању медведа и даброва у слободној природи у оквиру истраживачких пројекта ресорног министарства заштите животне средине Републике Србије који се спроводе последњих осам година, као и лавова и вукова у заробљеништву. Потреба за оснивањем интервентног тима за велике звери је и предвиђена националним стратешким плановима за медведа, вука и риса.