Продубљивање сарадње са Европском банком за обнову и развој у наредној години

Продубљивање сарадње са Европском банком за обнову и развој у наредној години

Министар заштите животне средине Горан Триван са сарадницима састао се данас са директоркoм Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Србију и регион Западног Балкана Жужаном Харгитај, како би утврдили могуће конкретније облике сарадње у наредној години. Министар Триван је изразио велику заинтересованост за продубљивање постојеће сарадње са ЕБРД која доприноси снажењу процеса на успостављању здравије и чистије Србије, и стандарда  животне средине какви постоје у развијеним европским земљама.

Посебан изазов у обављању огромног посла који чека Србију у области заштите животне средине јесте недостатак материјалних и људских ресурса и капацитета, указао је Триван. „Постајемо спремни да уђемо у најозбиљнији посао инвестиција у области заштите животне средине, пре свега у изради пројектно-техничке документације, како би у наредних десет година ушли у реализацију 350 система за прераду отпадних вода и остваривање других пројеката од великог значаја за живот грађана, у потпуној технологији и без половичних решења. У том смислу, значајна је помоћ институција које подржавају оно што хоћемо“, нагласио је Триван.

Директорка Харгитај је изразила спремност ЕБРД да подржи конкретне пројекте из области заштите животне средине, препознајући потребе локалних заједница за уређеном животном средином. Унапређење животне средине, међутим, мора бити праћено јачањем свести о њеној  улози и значају за безбедност и здравље грађана.  „Грађани морају бити свесни добробити које доносе мере на заштити животне средине, и да им пружају пуну подршку“, истакла је.

На састанку је закључено да ће у наредном периоду бити настављено развијање сарадње на остваривању пројеката у области заштите животне срединее, и пружити подршка нарочито у области управљања отпадом и прераде отпадних вода, пошумљавања и успостављања функционалног „зеленог“ фонда.