Придружимо се акцији „Сат за нашу планету“

Придружимо се акцији „Сат за нашу планету“

Министарство заштите животне средине придружује се највећем глобалном покрету за заштиту природе „Сат за нашу планету“ који позива на искључивање светла на сат времена у суботу, 28. марта 2020. године, упућујући упозорење светској јавности о неопходности рационалног коришћења енергије, очувања природних ресурса и смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште.

Симболичним слоганом овогодишње акције „Окренимо се природи“, Светски фонд за заштиту природе (WWF), заједно са бројним организацијама и појединцима, шаље поруку да је могуће нешто предузети против климатских промена.

Данас је, више него икада, очигледно да је глобална равнотежа услов свеукупног напретка и развоја, а деградација коју носе климатске промене планетарна претња. Актуелна ситуација у нашој земљи и свету настала услед пандемије коронавируса COVID 19, још једном указује на то колико  је човек моћно, али истовремено и рањиво биће, зависно од природе и нераздвојни део ње. Савремене технологије не могу дати све одговоре, мудрост је у нашем поступању и одговорном односу према себи и свету око себе, са којим се можемо једнако изборити са пандемијом вируса, али и  са другим недаћама које су настале као последица нарушавања животне средине.

Изражавајући подршку WWF који овом, и сличним кампањама низом година позива на одговоран однос према Планети, Министарство указује да је свету, више него икада, потребно да се удружи у акцијама да се зауставе процеси деградације природе и нарушавања природних екосистема, ублаже последице неодрживе експлоатације природних ресурса,  и ефикасно поведе борба против климатских промена.

Цену небриге о животној средини и претераног коришћења природних ресурса већ плаћамо и то скупо, што се може сагледати и кроз многоструке последице климатских промена као што је нарушавање здравља људи, губитак биодиверзитета  и деградација и нестајања екосистема који су основ живота.

Република Србија је укључена у најзначајније међународне иницијативе у глобалној борби против климатских промена, а у националним оквирима припремљен је законодавни оквир за примену стандарда и мера за смањење последица климатских промена кроз различите друштвене и привредне секторе. Одрживо управљање у секторима који се базирају на природним ресурсима уз очување природе, може значајно допринети ублажавању све драстичнијих последица климатских промена.

Свет мора да делује јединствено и одмах, и у том заједничком одговору на климатске промене свако од нас, штедљивијим коришћењем енергије, воде, смањењем сопственог еколошког отиска и бригом о природи,  може дати свој лични допринос очувању Планете и живота на њој.

Како WWF позива, у суботу, 28. марта 2020. искључивањем светла у периоду од 20.30 до 21.30 часова,  и виртуелним гласањем за нашу планету, сваки грађанин ће постати део преношења важне поруке да заједно можемо да створимо будућност у којој људи живе у складу са природом.