Представљен пилот пројекат примарне сепарације отпада представљен у Ариљу

Представљен пилот пројекат примарне сепарације отпада представљен у Ариљу

“Управљање животном средином је изузетно финансијски изазовно, а Влада Србије и ресорно Министарство су ту да пруже максималну помоћ и подршку са циљем да достигну стандарди ЕУ у области заштите животне средине кроз усклађивањем српског са европским законодавством до 2018 године.” – истакла је државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић, приликом представљања пројекта “Сакупи, Баци, Рециклирај”, који је уједно пилот пројекат по чијој ће се методологији вршити примарна сепарација отпада и у осталим локалним самоуправама широм Србије.

Божовић је истакла да рециклажна индустрија у Србији у овом тренутку запошљава на десетине хиљада радника, а њена вредност се мери у милијардама динара. Зелена економија, односно индустрија заснована на принципима очувања животне средине, поседује потенцијал који би Србији могао да донесе на хиљаде нових радних места и привуче значајне инвестиције. Такође државни секретар Божовић је нагласила да ће само вредност инвестиција у зелену инфраструктуру за Србију износити преко 6,5 милијарди еура, од чега ће сектор управљања отпадом захтевати једну милијарду еура инвестиција.

„Ариље, као део региона за управљање отпадом Дубоко, има образовано становништво са јаким пословним интересом са једне стране, а са друге стране српској Влади, Министарству пољопривреде и заштите животне средине, је потребно планирање инвестиција у овој области у свакој општини“, истакао је Пер-Олоф Олофсоно, шеф ИМГ канцеларије у Београду образлажући разлоге баш за избор ове општине за почетак пројекта и додао да ће се резултати остварени у Ариљу пажљиво пратити, а све у циљу успостављања методологије која би била адекватна и за остале општине широм Србије.

Томас Нистром, Први секретар Шведске Амбасаде рекао је да пројекат у Ариљу део шведске подршке јачању пословања регионалне депоније Дубоко и да се нада да ће више општина у региону ускоро моћи да следе пример Ариља. Сепарација отпада из домаћинства камен темељац је модерног управљања отпадом у ЕУ и ако је успешна може значајно да смањи количину отпада која се одлаже на депонију.

Пројекат спроводи општина Ариље, у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, уз подршку Шведске развојне агенције за међународну сарадњу (СИДА) и међународне организације ИМГ. Програм сепарације отпада на месту настанка у Ариљу је пилот пројекат, на основу чијих искустава ће Министарство пољопривреде и заштите животне средине, планирати увођење сепарације отпада на месту настанка у свим осталим локалним самоуправама Републике Србије.