Председник Вучић на Самиту светских лидера посвећеном климатским променама

IMG-20231201-WA0002

Председник Вучић на Самиту светских лидера посвећеном климатским променама

Самитом светских лидера који је данас одржан у Дубаију, почела је 28. Конференција Уједињених нација о промени климе (COP28), a делегацију Србије на овом светски значајном скупу предводи председник Републике Александар Вучић.

 

Председник Вучић је, у свом обраћању, представио кључне успехе Републике Србије у области климатских промена, укључујући усвајање Стратегије нискоугљеничног развоја, са дугорочном визијом да Србија до 2050. године постане нискоугљенично друштво са конкурентном и ресурсно ефикасном економијом, која ће омогућити грађанима нове зелене послове у климатски отпорном друштву. Председник је најавио и усвајање Програма прилагођавања на измењене климатске услове са Акционим планом, који ће дефинисати средњорочне и дугорочне мере прилагођавања у најосетљивијим секторима попут пољопривреде, инфраструктуре, шумарства и здравља људи.

Председник Вучић је позвао лидере света да се сви заједно окупе око истог циља, а то је борба против климатских промена.

Конференција COP28 одржава се у периоду од 30. новембра до 12. децембра 2023. године, а очекује се да ће учествовати више од 70 хиљада шефова Влада, државних званичника, представника индустрије, приватног сектора, науке, стручњака, младих и представника организација цивилног друштва. Циљ конференције је да представи први Глобални пресек стања у погледу напретка ка испуњавању циљева Споразума из Париза, успостављање Фонда за штете и губитке и повећање глобалних амбиција у погледу борбе против климатских промена.