Позив за учешће на Конкурсу за Награду Савета Европе за предео 2016

Позив за учешће на Конкурсу за Награду Савета Европе за предео 2016

Генерални Директор Директората за Демократју Савета Европе, објавио је земљама потписницима Европске Конвенције о пределу, позив за учешће на Петој Сесији Награде Савета Европе за предео (2016-2017) за Европку Конвенцију о пределу (ЕКП).

Награда за предео Савета Европе додељује се локалним и регионалним властима и њиховим удружењима, или невладиним организацијама, као признање за заслуге у примени политике или мера одрживог развоја, управљања и/или планирања предела..

Европску конвенцију о пределу до сада је ратификовало 38 држава. Конвенција има за циљ да промовише заштиту, управљање и планирање европских предела и подстиче сарадњу на том пољу. Србија је ратификовала Конвенцију 2011. године, на тај начин се придруживши групи земаља које су показале бригу о одрживом развоју и препознале предео као битан фактор успостављања равнотеже између природног и културног наслеђа.

Награда се додељује за ефективно и мерљиво достигнуће у процесу примене Конвенције на националном и транснационалном нивоу, такође доприноси јачању свести људи о важности предела за људски развој, консолидацију европског идентитета, добробит појединца и друштва у целини. Подстиче учешће јавности у процесу доношења одлука које се тичу предеоне политике.

Кандидати за награду могу бити: локалне и регионалне власти и њихове групације земаља потписница, које су усвојиле приниципе управљања и планирања предела и које су показале одрживе моделе примењиве и за остале делове Европе. Ово посебно признање се може доделити и невладиним организацијама које су дале значајан допринос заштити, управљању и планирању предела.

Прекограничне локалне и регионалне власти и друге заинтересоване стране, могу да се пријаве под условом да заједнички управљају пределом о коме је реч.

Земља потписница може да поднесе једну кандидатуру Генералном секретаријату Савета Европе. Дата кандидатура може бити резултат конкурса који је одржала свака земља потписница, у складу са критеријума за доделу награде.

Апликациони формулар, попуњен на једном од званичних језика Савета Европе (француском или енглеском), треба да садржи:

  • представљање кандидата  (највише три странице);
  • опис реализованог пројекта за заштиту, управљање и/или планирање неког предела, који је одржив, па зато може служити као пример добре праксе. Треба навести и одговарајућу одредбу Конвенције.

Опис треба да буде у форми писаног документа, ( око 20 страница), уз дигиталну копију у PDF формату, на CD-у и плакатима. Апликација може да садржи и видео презентацију у трајању од око пет минута. Достављени материјали морају бити ослобођени ауторских права - бесплатни за употребу од стране Савета Европе када се користе у сврхе промовисања награде или било које друге публикације или активности која се тиче Конвенције. Савет Европе се обавезује да наведе имена аутора.

Апликације које су непотпуне или неусаглашене са овим правилима неће бити разматране.

 Награда се у начелу додељује сваке друге године. Крајњи рок за достављање образаца са описом кандидатура Генералном секретаријату Савета Европе је 31. децембар 2016.

Значај награде је мотив и сатисфакција грађанима Републике Србије, којима у свеобухватном контексту Конвенције припада доминантно место: право на квалитетан предео, адекватну животну средину, одрживи опстанак кроз економску сигурност садашњих и будућих генерација.

Информације о награди Савета Европе за предео могу се прочитати на следећим сајтовима:

https://www.coe.int/EuropeanLandscapeConvention

https://www.coe.int/en/web/landscape/lanscape-award

https://www.coe.int/en/web/landscape/landscape-award-alliance

https://rm.coe.int/CoERMPublicCommonSearchServices/DisplayDCTMContent?documentId=09000016802f2998

https://www.coe.int/fr/web/landscape/sessions-of-the-landscape-award

https://www.coe.int/en/web/landscape/rules-and-linguistic-versions