Потребно обезбеђење стабилног и одрживог система финансирања заштите животне средине

Потребно обезбеђење стабилног и одрживог система финансирања заштите животне средине

1„Дугорочна стратегија Републике Србије у области заштите животне средине подразумева побољшање квалитета живота становништва осигуравањем жељених услова животне средине и очувањем природе засноване на одрживом управљању животном средином. Кључни кораци укључују јачање постојећих и развој нових мера за успостављање интегралног система управљања отпадом, даљу интеграцију политике животне средине у остале секторске политике, прихватање веће појединачне одговорности за животну средину и активније учешће јавности у процесима доношења одлука“, рекла је државни секретар Стана Божовић у свом обраћању на трибини „Заштита животне средине, управљање отпадом“.

Државни секретар Божовић је подсетила да се тренутно ради ревизија Стратегије, како би се редефинисали стратешки циљеви у области управљања отпадом за период до 2019. године.

„Као предуслови за реализацију нeoпхoдних инвeстициja у друштвеном и јавном сектору, у области урављања отпадом, посебно у области изградње постројења за третман комуналног отпада, постројења за управљање и третман опасног и других токова истичу се два приоритета: обезбеђење стабилног и одрживог система финансирања заштите животне средине, како на републичком, покрајинском тако и на локалном нивоу, кроз оснивање посебне институције - Фонда, као и припрема инфраструктурних пројеката у области заштите животне средине и управљања отпадом“, истакла је државни секретар Божовић.

2Божовић је нагласила да је потребно осигуравање одрживости целог система кроз ефикаснији процес наплате еко-такси по принцију „загађивач плаћа“, као и рационално коришћење сировина и енергије и употреба алтернативних горива из отпада, смањење опасности од непрописно одложеног отпада за будуће генерације, успостављање јединственог информационог система о отпаду, повећање броја становника обухваћених системом сакупљања комуналног отпада, успостављање стандарда и капацитета за третман отпада, смањење, поновна употреба и рециклажа отпада.

„Изгрaдњa рeгиoнaлних цeнтaрa зa упрaвљaњe чврстим кoмунaлним oтпaдoм je стрaтeшки циљ Србиje, кojи пoдрaзумeвa изгрaдњу цeлoкупнe инфрaструктурe зa eфикaснo и eфeктивнo упрaвљaње oтпaдoм. Инфрaструктурa пoдрaзумeвa изгрaдњу трaнсфeр стaницa зa сaкупљaњe и рaздвajaњe рeциклaбилних кoмпoнeнти из oтпaдa, aли и изгрaдњa кaкo рeциклaжних двoриштa тaкo и пoстojeњa зa искoришћeњe oтпaдa у циљу дoбиjaњa eнeргиje. Сaмo oнe врстe oтпaдa кoje сe нe мoгу пoнoвнo искoристити и рeциклирaти или сe нe мoгу искoристити зa дoбиjaњe eнeргиje, мoгу сe oдлoжити нa дeпoниje, у склaду сa Урeдбoм o oдлaгaњу oтпaдa нa дeпoниje кojу je Влaдa Рeпубликe Србиje усвojилa 2010. гoдинe“, рекла је Божовић.

Државни секретар Божовић је на крају закључила да у краткорочном периоду све локалне самоуправе су обавезне да израде регионалне и локалне планове управљања отпадом.