Потписани уговори о суфинансирању пројеката НВО у заштити животне средине

Потписани уговори о суфинансирању пројеката НВО у заштити животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван потписао је данас уговоре са представницима невладининих организација о додели бесповратних средстава за подршку пројектима у области заштите животне средине.

Министар Триван је рекао да нема развијеног друштва без развоја цивилног друштва чији је је значај  непроцењив у стварању друштвене климе у којој ће заштита животне средине бити један од приоритета. „ Држава и министарство рачунају на подршку цивилног друштва. Ни најбогатије земље света немају довољне капцитете да све ураде саме, јер је то питање не само новца већ и људских ресурса,  и зато је важно да у постизању европских стандарда у заштити животне средине имамо подршку цивилног сектора и друшва у целини “. Подсетио је да цену небриге о животној средини већ плаћамо и то скупо,  од последица по здравље људи, до губитка биодиверзитета  и екосистема који су нам основа живота, до  климатских промена, и указао да ће битка за здраву животну средину и достизање ЕУ стандарда трајати тридесет година и да неће стати, јер ће те земље даље напредовати. „ У борби за здраву животну средину важна нам је подршка свих, владиног и невладиног сектора, медија, представника науке и струке, привреде, младе генерације али нам је драгоцено искуство старије генерације, пензионера.  Циљ је да сви будемо зелена војска, “ истакао је министар. Он је позвао друштвено одговорне компаније да подрже и помогну активности цивилног друштва. Указао је да је Министарство ове године издвојилo више средстава за подршку невладиним организацијама и да ће настојати да се више средстава издваја за рад цивилног сектора у заштити животне средине.

Министарство је расписало Јавни конкурс за доделу средстава на који је пристигла 291. пријава, од којих су издвојена 73 пројекта чија ће реализација бити подржана у укупном износу од 35.000.000,00 динара. Министарство заштите животне средине је поводом  Јавног конкурса по први пут организовало „инфо дан“ како би заинтесоване организације цивилног друштва биле додатно информисане о детаљима.