Потписан Споразум са немачким партнером о спровођењу пројекта „Управљање отпадом у контексту климатских промена“

Потписан Споразум са немачким партнером о спровођењу пројекта „Управљање отпадом у контексту климатских промена“

Министар заштите животне средине Горан Триван, директор Немачкe развојнe сарадњe – ГИЗ Герхард Зипел, и директор пројекта Клаус Шмит, потписали су данас Споразум о сарадњи на реализацији пројекта „Управљање отпадом у контексту климатских промена“.

Потписаним Споразумом Министарство наставља са активностима на системском решавању питања управљања отпадом у Србији, ублажавању последица климатских промена и развијању зелене економије где се отпад користи као сировина, односно ресурс. Министар заштите животне средине Горан Триван приликом потписивања је рекао да политички односи и сарадња Србије и Немачке који су на историјски највишем нивоу, налазе свој прави израз у конкретним областима. У пројектима као што је овај, поред инвестиција, Немачка као европски лидер у екологији може пружити искуство 25 година напретка у области заштите животне средине. “Приоритет у раду Министарства је решавање питања управљања отпадом и пречишћавања отпадних вода, због чега ћемо ревидирати стратегију управљања отпадом. Одлучни смо да очистимо Србију“, истакао је Триван.

Пројекат ће бити реализован на подручју региона за управљање отпадом - Нови Сад, Крушевац и Лапово, а за успостављање система управљања отпадом као ресурсом, од највећег значаја је укључивање локалних самоуправа. „Оно што је нама важно јесте, да када будемо завршили са пројектом, да буде постигнута нова, практична вредност. Један од очекиваних резултата пројекта који је нама посебно значајан јесте укључивање неформалних сакупљача отпада у систем управљања отпадом, односно стварање прилика за запошљавање социјално осетљивих и угрожених група у локалним заједницама, отварање нових радних места“ нагласио је министар.

Амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији Аксел Дитман изразио је задовољство због заједничког пројекта који је климатски сензибилан и подразумева побољшање стања животне средине, смањење емисија метана, прераду отпада као секундарне сировине, и стварање прилика за отварање нових радних места. „Овај пројекат део је укупне сарадње двеју земаља, у оквиру које је Немачка од 2000. године издвојила за Србију 1,8 милијарди евра, од тога једну милијарду евра у област заштите животне средине“ рекао је амбасадор, изражавајући захвалност Министарству заштите животне средине на сарадњи.

Пројекат „Управљање отпадом у контексту климатских промена“ вредан пет милиона евра са роком реализације до краја 2020. године, израз је подршке Савезне Републике Немачке унапређењу управљања отпадом и јачању националних и локалних капацитета за развој циркуларне економије у Србији. „Реч је о коришћењу отпада као ресурса, који је до сада завршавао на депонијама. Уколико радимо на томе да се од отпада заради, окренућемо се ка циркуларној економији“, рекао је Клаус Шмит, директор Пројекта.  Овај концепт управљања отпадом присутан је у Европској унији, где је предвиђено да се до 2030. године рециклира 65 одсто отпада, са крајњим циљем да само преосталих два одсто отпада заврши на депонијама и то као инертни, безопасни отпад, објаснио је Шмит. „Да би Србија могла да види резултате уложених напора, потребна су улагања великих инвестиција у ову област, и ми у томе желимо да помогнемо“, истакао је.

Пројектом „Управљање отпадом у контексту климатских промена“ предвиђа се унапређење управљања отпадом у изабраним регионима тако да доприноси ублажавању климатских промена, пружајући подршку општинама/регионима у планирању управљања отпадом у складу са принципима циркуларне економије и ублажавања климатских промена, кроз увођење примарне сепарације отпада и пракси за смањење биодеградабилног отпада, уз могућност изградње малих постројења за компостирање (капацитета до 2000 тона).