Потписан споразум о помоћи Краљевине Холандије за управљање отпадним водама у Лесковцу

Потписан споразум о помоћи Краљевине Холандије за управљање отпадним водама у Лесковцу

Министар заштите животне средине Горан Триван и амбасадор Краљевине Холандије у Србији Хенк ван ден Дол потписали су споразум о бесповратној помоћи  из програма Орио Краљевине Холандије за фазу имплементације пројекта управљања отпадним водама у Лесковцу.

На основу овог споразума, за изградњу колектора отпадних вода и преко 80 километара канализационе мреже за град Лесковац и околна насеља, биће додељено 7.671.000 евра из ОРИО Програма Краљевине Холандије, док укупна вредност Орио пројекта за пречишћавање вода у Лесковцу износи 7.910.000 евра.

Министар Триван је изразио задовољство и захвалност због помоћи и подршке Холандије нашој земљи у процесу приступања ЕУ, и истакао да у области заштите животне средине има још доста простора за развијање веће успешне сарадње две земље. Он је нагласио да је изузетно значајно што Лесковац добија канализациону мрежу и неопходну инфраструктуру за прераду отпадних вода, што је подухват, не само од локалног, већ и националног значаја. Министар је указао да је Министарство пружило сву помоћ и подршку локалној самоуправи у напорима да се пројекат у Лесковцу успешно реализује, а у наредном периоду подржаће и друге локалне самоуправе у изради просторно-планске документације која је неопходна за обезбеђивање финансијске подршке и решавање еколошких проблема локалних заједница. „Наши градови у Србији почињу да схватају важност пројеката у заштити животне средине, да нема здравог и доброг живота грађана без њихове реализације“, нагласио је Триван.

Амбасадор Дол је истакао да је потписани споразум израз добрих односа Србије и Холандије, који додатно учвршћује пријатељство две земље на путу Србије ка Европској унији. Помоћ коју Холандија указује за прераду отпадних вода у Лесковцу, сарадњи две земље даје нову димензију, рекао је. „Ова бесповратна средства су заправо само део средстава која ће се уложити у прераду вода у Лесковцу и околини... Захваљујући преради отпадних вода, живот ће бити бољи за преко 20.000 становника Лесковца и околних насеља, биће бољи и здравствени услови, боља животна средина“, истакао је амбасадор и додао, да потписивање споразума представља важан корак у достизању европских стандарда, и усклађивању с правним тековинама и праксом ЕУ у области вода, што је неопходни корак у придруживању Србије европској заједници.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић изразио је захвалност Краљевини Холандије на овом, и другим пројектима које су подржали како би грађани Лесковца имали боље услове живота, и Министарству које је помогло да се овако значајан пројекат успешно заврши, а житељима Лесковца и околних насеља обезбеде бољи санитарни услови и здравија животна средина.