Потписан Меморандум о разумевању Србије и Грчке у области заштите животне средине

Потписан Меморандум о разумевању Србије и Грчке у области заштите животне средине

Сарадња у заштити животне средине значајно је средство мира и пут јачања међународних односа у региону који је потребан свим земљама ради развоја и остваривања европских еколошких стандарда, заједничка је порука са данашњег сусрета министра заштите животне средине Републике Србије Горана Тривана и министра животне средине и енергетике  Републике Грчке Сократиса Фамелоса, у оквиру дводневне посете грчке државно-привредне делегације Републици Србији. Меморандум о разумевању две земље у области заштите животне средине који је данас потписан, отвара нову страницу у односима Србије и Грчке у овој области. Истовремено, отвара нове перспективе заједничких напора да се унапреди стање животне средине грађана.

„Договорили смо се да заједнички учествујемо у регионалним иницијативама, не само у региону, већ и у европским и светским оквирима“, рекао је министар Горан Триван. Он је указао да ће Србија и Грчка у наредним годинама остварити широку сарадњу у области циркуларне економије, пречишћавања отпадних вода, управљања чврстим отпадом, управљања посебним токовима отпада, заштити природе и биодиверзитета, управљању заштићеним подручјима...

За Србију је од великог значаја развијање сарадње са Грчком у области заштите животне средине, јер је она за Србију једна од најважнијих чланица Европске уније, а истовремено са одличним познавањем прилика у региону, објаснио је Триван, спремна да помогне Србији да прескочи године заостајања у екологији и окрене се будућности, ослањајући се на иновативни приступ и нова технолошка решења.

У пријатељском разговору Триван је захвалио на принципијелном ставу Грчке у поштовању и очувању територијалног интегритета Србије и статуса Косова и Метохије заснованог на међународном праву. Такође, изразио je захвалност ове земље на подршци у одржавању министарске конференције Програма Уједињених нација за животну средину (УНЕП) у Београду децембра 2018, наступу на Скупштини Уједињених нација за животну средину (УНЕА-4) и подршци у избору представника Србије за једног од потпредседника Петог заседања Скупштине за животну средину (УНЕА-5), којим је Србија постала чланица најужег руководства практично светске владе за заштиту животне средине, додао је Триван.

Министар Сократис Фамелос рекао је да се јачање сарадње у заштити животне средине Грчке и Србије темељи на дубоком традиционалном пријатељству и вишевековној повезаности две земље. Иницијатива за јачање сарадње у области заштите животне средине представља званичну потврду разумевања, и израз обостране воље да сарађују, не само две државе и владе, већ два народа. Он је нагласио да Грчка у потпуности подржава Србију на њеном путу ка чланству у Европској унији, и њене активности у оквирима међународних организација као шту су Уједињене нације (УН)  и УНЕП. Заједничка будућа сарадња, и нове иницијативе, како је нагласио,  биће засноване на међународним документима – Агенди 2030 и Париском споразуму.

Сусрет представника преко 60 српских и грчких компанија из области заштите животне средине који се одржава у оквиру дводневне посете, рекао је Фамелос, представљају одличну прилику не само за развијање сарадње на економском плану, већ и за размишљање о заједничким пројектима који се могу реализовати у регионалним али и европским оквирима. „Пријатељство, солидарност, заједничка сарадња и мир су наша будућност. Зато градимо мостове, како би повезали друштва, економије, државе, земље. Верујем да је будућност само у регионалној сарадњи“, закључио је Фамелос.

Потписивањем Меморандума о разумевању Грчке и Србије у области заштите животне средине договорена је размена добрих пракси и иновативних решења, студијске посете стручњака, техничка и научна сарадња, иницијативе за различите заједничке пројекте. На заједничким виђењима која ће постати редовна, биће разматрани предлози за конкретне заједничке акције и пројекте, и истовремено проверавани постигнути резултати.