Посета привредно-политичке делегације из САД Републици Србији

Посета привредно-политичке делегације из САД Републици Србији

На позив министра заштите животне средине Горана Тривана, привредно-политичка делагација савезне државе Мериленд из САД, посетиће Србију у периоду од 15. до 20.октобра 2017.године. Поред министра Горана Тривана, домаћини делегације су и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и министар привреде Горан Кнежевић.

На челу привредно-политичке делегације, која ће боравити у Србији је државни секретар Мериленда  г-дин Џон Вобенсмит са замеником државног секретара г-дином  Луисом Борундом, секретаром за животну средину г-дином Беном Грамблсом и секретаром за природне ресурсе  г-дином Марком Белтоном. Делегација из Мериленда предводи представнике  десет успешних компанија које послују у области животне средине. 

Делегација ће током своје посете разговарати са највишим званичницима Републике Србије. Током свог боравка посетиће градове Нови Сад и Ниш, где ће им се презентовати инвестициони потенцијали и капитални пројекти ових градова из области животне средине.

Држава Мериленд,  у погледу заштите животне средине и заштите природе, једна је од две најнапредније државе унутар САД, па је изузетно пожељно развити различите моделе сарадње и преузети добра искуства у овим областима. Држава Мериленд је такође позната и по бројним компанијама које послују у сектору заштите животне средине користећи нове и чисте технологије.

Посета привредно-политичке делегације Мериленда је резултат разговора које је министар заштите животне средине Горан Триван водио пре неколико месеци током боравка у САД, где су бројне америчке компаније исказале велико интересовање за улагање у Србију.