Посета општини Петровац на Млави

Посета општини Петровац на Млави

Министар заштите животне средине Горан Триван посетио је данас општину Петровац на Млави, где је разговарао са председником општине Душком Нединићем о најзначајнијим питањима и стању заштите животне средине у тој општини.

Председник Општине Нединић је у отвореном разговору упознао министра са еколошким проблемима, најургентнијим за решавање, који се односе на управљање комуналним отпадом, пречишћавање отпадних вода и контаминације непријатним мирисима са сточне фарме, и нагласио да без помоћи и подршке државе они не могу бити успешно решени.

Министар је оценио да Петровац на Млави, иако мала и недовољно развијена Општина, представља подручје недовољно искоришћених потенцијала, очуваних ресурса и знатних капацитета за развој. „Министарство ће подржати Општину у њеним активностима у области заштите животне средине и помоћи да реши, пре свега, питања управљања отпадом и прераде отпадних вода. Пружићемо пуну стручну и техничку помоћ у припреми неопходне пројектно-техничке документације, а затим и реализацији пројеката, и колико већ следеће године биће могуће да се спроводу пројекти за решавање кључних еколошких проблема у овој Општини“, истакао је министар. Он је указао да ће Министарство помоћи Општини да досегне своје развојне капацитете, с обзиром да екологија доноси могућности отварања нових радних места и ангажовања стручњака, што ће младе мотивисати да остану у Петровцу на Млави. С обзиром на то да се Петровац на Млави суочава са последицама овогодишњих поплава, министар Триван је нагласио да ће Министарство следеће године поновити конкурс за доделу средстава за пројекте пошумљавања, и позвао локалну самоуправу да се укључи у акцију пошумљавања која ће на најјефтинији и најефикаснији начин помоћи овој општини да се бори против бујичних поплава и суша као последица климатских промена.

Састанку са руководством општине Петровац на Млави присуствовао је народни посланик Милетић Михајловић, који је изразио задовољаство због конструктивног састанка који је успоставио коридор сарадње Општине са Министарством.

Видео-материјал са састанка можете преузети на линку  https://www.infobiro.tv/